Zatvaranje 2. Bijenala industrijske umjetnosti Pijacal, Podlabin, Nedjelja, 28. Listopad 2018. u 12:00

2. Bijenale industrijske umjetnosti (IAB 02) – “Na leđima palih divova”

Labin, Raša, Vodnjan, Pula, Rijeka, 20. srpanj – 28. listopad 2018.

 

Zatvaranje 2. Bijenala industrijske umjetnosti

Pijacal, Podlabin, Nedjelja, 28. Listopad 2018. u 12:00

 

2. Bijenale industrijske umjetnosti (IAB 02) biti će nakon više od tri mjeseca svečano zatvoreno u nedjelju, 28.listopada 2018., s audio-vizualnom instalacijom i performansom „Pozzo XXI“ u izvedbi Metal Gurua (Massimo Savić, Dean Zahtila, Damir Stojnić), umjetničke frakcije Labin Art Expressa XXI (L.A.E. XXI). Performans “Pozzo XXI”, koji se provodi u sklopu programa za mlade “Iznad zemlje” 2. Bijenala industrijske umjetnosti sufinanciranog od strane EU iz Europskog socijalni fonda, bavi se umjetničkom rekonstrukcijom inauguracije najmlađeg grada u Istri – što nije Raša (Arsia) već Pozzo Littorio d’Arsia, ili današnji Podlabin (Piedalbona) ‐ održane 28.10.1942.

Putem audio‐vizualne, ambijentalne instalacije i performansa na Pijacalu u Podlabinu (dvorište oko rudarskog tornja “šohta”) Metal Guru želi jedan fundamentalan događaj iz povijesti Grada Labina ponovno staviti u fokus iz perspektive današnjeg vremena, te mu pridati stvarni i zasluženi značaj* oslobođen bilo kakvih političkih ili ideoloških konotacija, ali i najaviti izgradnju Podzemnog grada XXI – nakon modernog Podlabina (Piedalbona) izgrađenog ispod renesansnog Labina (Albona) slijedi gradnja futurističkog, Podzemnoglabina  (Sottoalbona) u 8. horizontu bivšeg rudnika ispod Labina i Podlabina, koja započinje već o.g. obnovom labinskog šohta.

Uz Metal Guru u participativnom umjetničkom događanju sudjelovati će više od 100 uniformiranih građana, prvenstveno mladi (15-25) učesnici programa za mlade 2. Bijenala industrijske umjetnosti, koji će na inauguraciji predstavljati razne L.A.E.  ‘jedinice’  (L.A.E. Policija, L.A.E. Vojska, L.A.E. Mladež, itd….).

Performans će biti snimam (audio i video) ne samo u svrhu dokumentiranja nego i za produkciju kratkog dokumentarnog filma o ovom umjetničkom događaju.

SRETNO!

*Premda se Raša, nekadašnja Arsia, stalno ističe kao najmlađi grad u Istri, to je zapravo Pozzo Littorio d’Arsia, današnji Podlabin. Svečano je inauguriran 28. listopada 1942. godine, dakle punih pet godina kasnije od Raše (Arsia, 1937.). Izgrađen je nedaleko od novog rudarskog okna u podnožju drevnog Labina, prema projektu talijanskog arhitekta Eugenia Montuoria iz Rima, koji je po sličnim zamislima osmislio i grad Sabaudia, nedaleko od glavnog grada Italije. Muntuori je projektiranje novog grada temeljio na talijanskom racionalizmu u graditeljstvu, uvažavao moć novog poretka, ali i tradiciju građenja ovog podneblja. Pozzo Littorio je kao i Arsia imao sve atribute grada, ali ipak nije nikada smatran gradom, pogotovo ne samostalnim, jer će i nakon rata, najprije pod imenom Piedalbona te potom Podlabin, postati sastavni i dominantni dio Labina. Stari grad ubrzo ostaje bez škole, banke, pošte i drugih gradskih sadržaja koji će se preseliti u Podlabin, gdje ubrzo niču nove zgrade, nova naselja, …. grad se širi prema Katurama i Vinežu u pravcu Rijeke. Danas se Podlabin kako je izgledao u svom početku, kao Pozzo Littorio, može vidjeti samo na starim razglednicama, ali još uvijek pojedini njegovi urbani dijelovi zavrjeđuje zaštitu kao djelomično očuvani primjeri talijanske funkcionalističkoracionalističke arhitekture između dva rata.