Ciklus izložbi AKUMULATOR 2 Lena Ternovec “Filmovi od jednog kadra”

Trogodišnji ciklus izložbi Galerije “Lamparna”, koji je pod nazivom “Akumulator2” i kustoskom palicom Damira Stojnića započet 2021. godine, završava ove godine izložbom fotografija riječke umjetnice Lene Ternovec, naslovljenu “Filmovi od jednog kadra”, koja se otvara ovog petka, 22.12. u 20 sati.

O fotografijama Lene Ternovec

“U samom sam naslovu izložbe iznio kako percipiram fotografije ove autorice. One ne opisuju neku buduću radnju, niti je daju naslutiti. Isto tako one ne bilježe trenutak. One bilježe trajanje.

Zbog toga mi se čini kao da ovi radovi odišu tihom pomirenošću s protjecanjem. Nema u njima protesta, još manje borbe. One nisu potajni egzistencijalistički vapaj nad neumitnošću prolaznosti, ali nisu ni apatične svodnice rezigniranosti spram te činjenice. Ukoliko im se uopće može naći neka namjena onda bih mogao jedino napisati da funkcioniraju kao generatori tišine. I to od one posebne kvalitete u kojoj jasno čuješ vlastite misli.

Lena Ternovec “Filmovi od jednog kadra”
Lena Ternovec “Filmovi od jednog kadra”


Isto bih mogao napisati da nas ove fotografije uče promatrati, ali ne na bilo kakav način. Uče nas promatrati jednostavno. Postavlja se pitanje, kako autorica uopće dolazi do tako kontemplativnih prizora. U buci suvremenog svijeta to je svakako rijetkost. Pa ipak, ulovljeni su i dani nam na ogled, poput rijetkih leptira probodenih iglom u arhivima nekog biologa. Pada mi na pamet ruski režiser Andrei Tarkovsky i njegovi dugi kadrovi lelujanja podvodnih travki na strujama potoka ili rijeke. Jedno posve lagano, neuzbudljivo kretanje, utoliko oniričko i nadosobno.

Izvadci iz teksta Damira Stojnića za katalog izložbe, prosinac 2023.

Izložba u Galeriji “Lamparna”, koju sufinancira Ministarstvo kulture i medija RH, može se pogledati do 5.1.2024., samo radnim danom (pon – pet), od 11-15 sati.