Izložba kolektiva BridA: MODUX UNDERGROUND

U petak, 25. studenog 2022., u DKC-u “Lamparna” Labin, s početkom u 20 sati, otvara se izložba slovenskog umjetničkog kolektiva BridA, koji predstavlja participativni umjetnički projekt MODUX UNDERGROUND, u kome će aktivno sudjelovat 30-tak građana Labina.

MODUX UNDERGROUND (MODUX PODZEMNI GRAD) zamišljen je kao multimedijski site-specific projekt, koji se temelji na analitičkom raščlanjivanju vizualnog umjetničkog djela, omogućavajući publici da se aktivno uključi u kreiranje vizualne kompozicije, izražavajući svoje subjektivne osjećaje o statističkim podacima Labina. Na taj način slika, ili platno, postaje otvoreni, živi sustav, koji nije više samo u domeni umjetnika. Statistički podaci postaju umjetnost, koju sami Labinjani prevode u umjetničku priču, koja se očituje kao živi, dinamični mozaik osobnih vizualnih i zvučnih interpretacija. Osnovni podaci i rezultati mjerenja, specifični za grad Labin, izražavaju i geografsku i društvenu dimenziju grada. Projekt oslikava nekonvencionalnu sliku statističkih informacija te povlači usporedbu s preciznošću mjerenja s jedne i apstraktnom prirodom umjetničkog djela s druge strane.

U fokusu projekta su društvena pitanja u gradu Labinu, koja se temelje na odnosu lokalne zajednice prema industrijskom i tehnološkom razvoju. Projekt istražuje kako se grad razvio oko rudnika ugljena i kakve su veze nekad bile između rudarskih gradova, te aktivno potiče uključivanje lokalne zajednice u kreativni proces kroz prikupljanje povijesnih činjenica i statističkih podataka o gradu i njegovom rudniku. Od građana se traži da opišu kako gledaju na sada napuštene rudničke tunele i predviđenu revitalizaciju podzemlja, kao i na to kako je lokalna rudarska industrija kroz povijest oblikovala društvene promjene te utjecala na okoliš i kulturnu baštinu. (BridA, 2022.)

BridA/Tom Kerševan, Sendi Mango, Jurij Pavlica, kolektiv je sastavljen od diplomanata venecijanske Akademije likovnih umjetnosti, osnovan tijekom studija 1996. godine. Grupa proizvodi umjetnička djela u širokom spektru suvremenih umjetničkih praksi, izlaže na lokalnoj i međunarodnoj razini te je sudjelovala u brojnim međunarodnim rezidencijalnim programima, radionicama i seminarima. BridA-ina djela otkupljena su za niz međunarodnih zbirki suvremene umjetnosti. 2015. godine dobili su najviše priznanje Grada Nova Gorica, nagradu France Bevk, za 20 godina uspješnog djelovanja, a 2018. godine međunarodnu nagradu Tesla. Dobitnici su stipendije IASPIS Ministarstva kulture Švedske te Culture Bridges British Councila pri EU.

Izložba u DKC-u “Lamparna” (velika hala) ostaje otvorena do 9. prosinca 2022., samo radnim danima (ponedjeljak – petak) od 10 do 15 sati.

Projekt je podržan od strane Ministarstva kulture Republike Slovenije.

Djelatnost DKC-a Lamparna u 2022. sufinanciraju Ministarstvo kulture i medija RH te Zaklada Kultura nova.