Izložba Ivane Armanini u DKC-u Lamparna

U petak, 21. svibnja, s početkom u 20 sati, u galeriji DKC-a ”Lamparna” u Labinu, otvara se samostalna izložba svjetski priznate, underground strip autorice Ivane Armanini rođene 1970. u Zagrebu. Diplomirala je slikarstvo na ALU Zagreb 1995., a 2002. godine osniva “Komikaze” – međunarodnu mrežu za proizvodnju i promociju autorskog stripa,  za širenje strip aktivnosti na world wide webu te elektronsku i tiskovnu distribuciju stripova pretežito mladih autora/ica.  Komikaze svake godine objavljuju tiskani album stripova, koje tijekom godine prezentiraju i u svojim webzin izdanjima. Pandemijske 2020. godine Komikaze album br. 18 dobija prestižnu Grand Prix nagradu za alternativni strip na najvećem europskom strip festivalu u francuskoj meki stripa Angoulemeu.

Izložba pod nazivom “KOMIK od A do ZE” druga je po redu u sklopu izložbenog ciklusa “Akumulator 2”, kojega je njegov autor i voditelj Galerije “Lamparna” Damir Stojnić osmislio kao pokušaj iznalaženja onog višeg izvora snage, po kojem se određena obična radnja ili objekt mogu transponirati iz tijeka svakodnevice u sferu umjetnosti, utječući time i na sam razvoj naše percepcije pojavnog svijeta. Pored stripova Ivane Armanini, na izložbi će biti predstavljen i nagrađeni, 18. broj tiskanog albuma Komikaze s radovima više od 20 autora.

“Njene table su tako organizirane da se mogu iščitavati u oba pravca:  i kao stripovi koji imaju svoju radnju, ali i kao cjelovite slike. Tu je i ta kratka forma od jedne table u obliku kvadrata, kao fraktalnog odraza etalona stripovskog okvira kadra, ili točnije: scene. Kao u punk pjesmama: tri akorda, tri minute, ‘fuck you all’ i kraj. Da kažemo filozofski:  iz minimuma označitelja izvlači se maksimum značenja, ponekad i proturječnih… U Ivaninim stripovima se samo radi o tome da je označitelj ironijskim odmakom oslobođen težine označenog, rezervirajući si tako, kao u zen koanima, vječito prazno mjesto. A prazno mjesto uvijek priziva da ga se zauzme, da se na njega sjedne, ne bi li ti već u idućem trenu dalo vritnjak u guzicu, taman kad pomisliš na osvojeno prijestolje. Općenito je tako u životu, a Ivanini stripovi tako vjerno preslikavaju upravo taj proces. I možda ćete zato ponekad imati osjećaj da se njeni stripovi izravno obraćaju vama, i na neki vas način pomalo sprdaju. Ako im se u tome pridružite, učinak može biti terapijski blagotvoran.”, stoji u predgovoru kataloga izložbe kojega je napisao Damir Stojnić.

Izložba u Galeriji “Lamparna”, koju sufinancira Ministarstvo kulture i medija RH, ostaje otvorena do 5. lipnja, a može se razgledati isključivo uz prethodnu najavu, svakim radnim danom (ponedjeljak – petak) od  10 do 15 sati.