Sandro Đukić, umjetnička akcija “SLUŠAM-ČUJEM!” Labin (Kature, Trg labinskih rudara, Rudarska ulica – Lamparna, Zelenice, Titov trg) Siječanj 2020.

U sklopu aktivnosti podizanja javne svijesti o participativnom planiranju i dobrom upravljanju projekta DKC Lamparna, kog je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, tijekom prošlog vikenda u Labinu je započela prva od dvije planirane, gerilske umjetničke akcije koje tematiziraju poziciju građana u javno-civilnom partnerstvu i sudioničkom upravljanju u kulturi. Centar za građanske inicijative Poreč (CGI), jedan od partnera u projektu DKC Lamparna, 1. kolovoza 2019. objavio je javni natječaj za dvije gerilske umjetničke akcije na/u javnim prostorima na području Grada Labina. Pristigle prijave ocjenjivao je žiri sastavljen od 3 člana CGI-a i Labin Art Expressa XXI, koji je odabrao samo jedan prijedlog, umjetnika Sandra Đukića iz Zagreba, dok će za još jednu umjetničku akciju biti uskoro ponovno proveden javni natječaj.

Nakon konceptualno povezane site-specific instalacije GLEDAM – VIDIM! (labinsko predizborno proljeće 2009.), Labin Art Express XXI pozvao je umjetnika Sandra Đukića da u Labinu izvede umjetničku akciju SLUŠAM-ČUJEM! S „organa vida“ prešao je na „organ sluha“, organski supripadan našem spoznajnom aparatu, a praktički, receptivno i spontano, upućen i na „glas“ (vanjski/nutarnji), na intuiranje zvučnih poruka estetičke, etičke, pravne, političke (posljednje, ali ne manje bitne) provenijencije. Fotografski zumirano vanjsko uho, ušna školjka, u visokoj rezoluciji, uvlači nas snagom arhetipa u izvana nevidljivi vrtlog srednjeg, unutrašnjeg uha (kao u Linchovu filmu „Blue Velvet“!) prodirući pravo u labirint mozga, do slušne percepcije i jezičke, intelektualne interpretacije zvuka koji ČUJEM/-emo/.

Vizualno – simbolička poruka/namjena uvećane fotografije ljudskog uha (na glavi u profilu, bez lica koje nije unutar kadra) jeste poziv na aktivno slušanje. Poziva u nekom višem i dubljem smislu, te na budno, lucidno, kreativno participativno interagiranje s ostalim akterima u sustavu drušvenih odnosa. Sastavni ingredijent te/tih site-specific instalacije/-ja – na više istaknutih urbanih površina u Labinu, od ograde pred ulazom u DKC Lamparna do ostalih istaknutih punktova, na mjestima gdje su pred jedanaestak godina bili instalirani printevi s fotografijom oka (GLEDAM-VIDIM!, 2009.), jeste i verbalno – grafički istaknut uzvik/poziv/konstativ: SLUŠAM-ČUJEM! Uskličnik upućuje na buđenje ne jedino „hladnih“ racionalnih snaga već i na važnost emocionalne, afektivne energije investirane u tu djelatnost, nesvodivu na puko pasivno „slušanje“. (Branko Cerovac, siječanj 2020.)

SLUŠAJ!

ČUJ!

Organizacija umjetničke akcije je sufinancirana u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda.