[IAB 03 – popratni program] Izložba “Rudnici kulture” na APU Rijeka

„Rudnici kulture“ suradnička je platforma na području zaštite i revitalizacije rudarske baštine u državama na području bivše Jugoslavije, te od 2017. i u JI Europi. Do sada je obavljeno istraživanje, prikupljena i digitalizirana velika količina rudarske građe, objavljene 2 monografije, dokumentarni video te vodič kroz rudarsku baštinu u ex-YU, realizirano 5 izložbenih turneja (18 izložbi) s radovima 10 suvremenih umjetnika iz regije. 2016. osnovana je istoimena međunarodna udruga koja je konačno registrirana 2018. godine, od strane 8 udruga (HR, BiH, RS, Crna Gora, Makedonija, Kosovo) i 1 javne ustanove (SLO), a 2017. formiran i međunarodni, ekspertni tim koji radi na prijedlogu znanstveno-istraživačke studije te rute rudarske baštine kao Europske kulturne rute. Putem zagovaračkih, promidžbenih i kulturno-umjetničkih aktivnosti, radionica i tribina te web portala rudnicikulture.com, projekt je do sada obuhvatio više desetaka tisuća građana u regiji.

Putujuća izložba  „Rudnici kulture – Od industrijske do umjetničke revolucije“ pokrenuta je 2014. kada je realizirano ukupno 8 izložbi (Nova galerija DDT – Trbovlje,  Stavba opuščene rudniške strojnice “INZAGHI”, Idrija / SI; Kulturno-obrazovni centar Boljevac , Centar za kulturu i umetnost Aleksinac / RS; Centar za kulturu”Nenad Rakočević” Mojkovac / ME; “Radnički dom” Rudnika mrkog uglja Banovići,  Muzej Kozare, Prijedor / BA), nastavljena  2015. godine turnejom  po Srbiji (Remont Galerija, Beograd i Otvoreni prostor, Majdanpek) i Makedoniji (Muzej grada Strumice i bivši rudnik), 2016. održana je  izložba u Centru za kulturu Mojkovac(Crna Gora) te na Kosovu (Priština, Prizren i Trepča). 2017. tijekom izložbene turneje po Albaniji  (Tirana, Bulqiza) u program  izložbe je po prvi put uključena i instalacija SUBPOLIS, Metal Gurua. 2018. instalacija je postavljena u rumunjskom rudniku soli Salina Turda, a izložba “Rudnici kulture” u Školi primjenjenih umjetnosti u Cluju. Prošle je godine izložba održana u Narodnoj biblioteci Bor, a u narednoj godini gostovat će i u Grčkoj na otoku Leros. Cilj projekta je osviještavanje lokalnih zajednica u svrhu (re)valorizacije rudarsko-industrijske baštine, kao i njene prenamjene, prije svega u kulturne, a slijedom toga i turističke svrhe. Stoga ovu putujuću izložbu čine umjetnici upravo iz navedenh regija, a sa svakim novim gostovanjem pridružuje joj se novi izlagač, koji dolazi iz ciljanog lokaliteta.

Ove godine, kao dio popratnog programa 3. Bijenala industrijske umjetnosti “Ravno u sunce”,  projekt “Rudnici kulture” predstaviti će se na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, u utorak 27. listopada, u 13:00 sati, ispred Deakanata (2.kat), s izložbom radova sljedećih umjetnika: Helidon Gjergji, Irena lagator Pejović, Dario Šolman, umjetnički kolektivi Autopsia i Laibach, Vladimir Knežević i Nikola Pijanmanov.

Projekt “Rudnici kulture” u 2020. godini sufinanciraju Zaklada Kultura nova i Istarska županija.