Izložba Mariana Ban: “Putrefactio” u Galeriji Lamparni

Dan prije završetka 4. Bijenala industrijske umjetnosti, u petak, 28. lipnja 2023., u 20:30, u Galeriji “Lamparna” u Labinu, otvara se izložba mlade istarske umjetnice Mariane Ban pod nazivom “Putrefactio”. Radi se o drugoj ovogodišnjoj izložbi u sklopu trogodišnjeg izložbenog ciklusa “Akumulator 2”, kog je L.A.E. XXI, pod kustoskim vodstvom Damira Stojnića, započeo 2021. Godine.

“Na izložbi naziva “Putrefactio”(lat.raspadanje) umjetnice Mariane Ban, glavni su motiv vrane, barem na većini slika, dok su na samo jednoj prikazani ljudi poodmakle dobi, u različitim položajima kojima kao da se animira svojevrstan ekstatički pokret. Suprotno njima, vrane ne izražavaju nikakav unutarnji niti vanjski nemir. Stoje na zemlji, ne lete, iako bi u stvarnosti trebale biti dinamičnije od ostarjelih ljudskih bića.”

“Ono što je najbitnije za proces nastanka ovdje predstavljenih slika autoričin je odabir i upotreba materijala, koje koristi kako bi posredovala vlastiti koncept iza prezentiranih radova. Osnovnu boju koju koristi da bi naslikala poluaktove staraca ne odabire slučajno. Njen naziv: caput mortem/violet, eksplicitno se odnosi na sadržaj kojega obrađuje u svojim slikama: ljudsko tijelo u predterminalnom procesu raspadanja koji, znamo, započinje rođenjem.”

Mariana Ban: “Putrefactio”
Mariana Ban: “Putrefactio”

“Isto tako je upotreba pak-papira i njegove interakcije s uljanim bojama bila od presudne važnosti da “znoj ljudskog mesa”-simbolističko/egzistencijalistički koncept kojim je ova umjetnica preokupirana – bude izražen na najmaterijalnijoj ravni, kao sloj na epitelu koji ukazuje na stres, ili film tjelesnih izlučevina koji se pojavljuju na ljudskom tijelu kada je ono izloženo strahu, vrućinama ili drugim ekstremnim uvjetima koji, zapravo, predstavljaju prijetnju njegovu normalnom funkcioniranju. Na jednak način pak-papir “prosijava” ulje iz uljanih boja koje je njihov simbolički “znoj”, kada ga površina pak-papira na svojoj” poleđini” odijeli od pigmenta i kada motivi sa slikane strane zadobiju vlastite aveti, svoje eterske prikaze na drugoj strani. Nekontrolabilno upijanje ulja iz boje u papir i trag motiva koji se taloži u masnim monokromnim sedimentima, procesualna su metafora prelaska iz svijeta živih u svijet duhova.”

“Oker-siva boja pak-papira također nije slučajno odabrana. To je boja egzistencijalne pustinje kroz koju prolazi čovjek, vrana, pa i svako drugo biće, uz sve ostale žive ili nežive činjenice života, dok je pak-papir materijal u koji pakujemo predmete koje želimo ili sačuvati ili slati kao pošiljke, jednako kao što je i tijelo omotač ili pakovanje za našu svijest, ili dušu.

Kao što kroz ovaj ciklus, čisto konceptualno, nastoji doći do najočitije egzistencijalne biti ljudskog života, Mariani Ban očito je jednako važno da ta bit bude iskazana i kroz ogoljene fizičke karakteristike materijala kojega koristi, kao i međusobne interakcije među tim materijalima, koji time zadobijaju alkemijske, transsupstancijalne i simboličke karakteristike.”

(Izvadci iz teksta ČINJENICA RASPADANJA za katalog izložbe, Damir Stojnić, lipanj/srpanj 2023.)

Mariana Ban rođena je 6.4.1997. godine u Puli. Umjetnošću se počela baviti kroz srednjoškolsko obrazovanje u Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn, gdje je završila smjer grafičkog dizajna pod mentorstvom Denisa Sardoza. Po završetku srednje škole u Puli, upisuje Akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijeci, smjer slikarstva. Tijekom preddiplomskog studija, izlagala je svoje radove samostalno u Puli, Galerija Cvajner, 2019. te dva puta u galeriji “Fonticus” u Grožnjanu, kao i na više grupnih izložbi u Rijeci (“Bakice” u Galeriji SKC, 2019.; “Otok” Galerija SKC, 2021.; “da.festival”, 2022.; “Plemena svijeta”, 2022. u GKR, “Monokromije”, Galerija Juraj Klović, 2022.). Jedan je i od voditelja radionice “Slikarski (p)okušaj“ čiji je cilj bio studentima neumjetničkog usmjerenja dati uvid u osnove likovnog govora kroz teoriju i praksu. Trenutno pohađa diplomski studij slikarstva na APU Rijeka te radi na opusu diplomskih radova pod nazivom “Znoj ljudskog mesa”, pod mentorstvom Damira Stojnića i asistenciju Mirne Kutleše. Od 2022. član je HDLU-a Istre.

Izložba u Galeriji “Lamparna”, koju sufinancira Ministarstvo kulture i medija RH, može se pogledati do 11.08.2023., samo radnim danom (pon – pet), od 11-15 sati.