Izložba fotografija: Samantha Kandinsky “CHASING THE LIGHT” 09.03. – 30.03.2024

Plakat za CHASING THE LIGHT by Samanthe Kandinsky.
Plakat za CHASING THE LIGHT by Samantha Kandinsky.

“Editorijal CHASING THE LIGHT sastavljen je iz širokog spektra oštrih kompozicija koje cijene intenzitet i krutost svijeta, dok žena svojom senzualnošću u njega unosi ravnotežu. Fotografije lokalne autorice modne fotografije duboko zaranjaju u raznolike aspekte ženske suštine, ističući njihovu izvanrednu sposobnost da nadahnu, preobraze i ostave neizbrisiv trag u svijetu oko sebe.

Ovdje svaki zabilježeni trenutak otkriva nevjerojatne priče o ženi koja se hrabro suprotstavlja izazovima, gradeći svoju unutarnju snagu i autentičnost s nevjerojatnim ponosom. Svaka fotografija postaje prozor u dubinu ljudskog iskustva, gdje se ženska ljepota slavi u svim njezinim aspektima, od nježne elegancije do neukrotive odlučnosti. Crno-bijeli tonovi fotografija naglašavaju dramatičnost i misterioznost, istovremeno prikazujući različite aspekte i prepreke autoričinog života. No, ti aspekti nisu ograničeni samo na crno-bijeli spektar već obuhvaćaju i široki spektar sivih tonova, dodajući slojevitost i dubinu njezinim pričama. Misterioznost, kao glavna odlika njenog stila, uvijek dopušta gledatelju da dodaje svoj vlastiti doživljaj i kontekst fotografiji, ali i cijelom editorijalu dopuštajući mu da zaroni u vlastite misli. Žene tragaju za vlastitim svjetlom unutar okvira svog osjećaja pripadnosti u patrijarhalnoj zajednici. Svaka žena može pronaći odraz sebe u ovom editorijalu, prigrljujući svoju ženstvenost s ponosom. On slavi gracioznost ženske energije te ju na krut i surov način uzdiže do nebesa. Žena je svemoguća i nitko ju ne definira, već ona samu sebe gradi i ostvaruje po vlastitim mjerilima. Primjećujemo i duboku simboliku koja povezuje ženu s mačkom, koja svojom elegantnošću nadilazi životne prepreke u potrazi za svojom svjetlošću, baš kao i sama autorica. Kao što mačka s lakoćom prelazi prepreke svojim gracioznim koracima, tako i žena, svojom unutarnjom snagom i odlučnošću, uspijeva nadvladati izazove koji joj se nađu na putu. “

(Izvadak iz teksta kataloga, Nicole Golja, 2024.)

Slika iz serije CHASING THE LIGHT Samantha Kandinsky.

Samantha Kandinsky modna je fotografkinja koja trenutno živi i radi Labinu, gradu iz kojeg i potiče. Diplomirala je modnu fotografiju na Prirodoslovno-tehničkom fakultetu u Ljubljani, smjer grafička i medijska tehnologija. Njezini radovi objavljivani su u prestižnim inozemnim publikacijama poput Vogue Italia, Elle Slovenia, KALTBLUT Magazine, Vanity Teen, Desire Homme Magazine, Vulkan Magazine, Elegant Magazine, Institute Magazin,… . 2013. održala je samostalnu izložbu “CHROMANTIC DOLLS” u sklopu Art kolonija Labin, te u Sipe Baru izložbu “FLAPPER GIRL”. 2017. s izložbom “#FOODPORN” predstavlja se u Ljubljani i Londonu, a 2019. s izložbom “EXPLODED VIEW” u DKC-u Lamparna i Gradskoj galeriji Labin, te s istom izložbom 2020. i u Dvorcu Ptuj u Sloveniji. 2021. sudjelovala je u grupnoj izložbi Gradske galerije Labin povodom obilježavanja 100. obljetnice Labinske Republike. Samanthin jedinstveni fotografski stil s jedne strane obilježava oštrina i sirovost, a s druge velika zavodljivost koja privlači gledatelje da zarone dublje u njezine fotografije i otkriju njihov konačan rasplet.

Izložba ostaje otvorena do 30. ožujka 2024., samo radnim danom (pon -pet) od 11 – 15 sati.

Djelatnost DKC-a Lamparna u 2024. sufinanciraju Ministarstvo kulture i medija RH te Zaklada Kultura nova.

Projekt Klub mladih “Klub 21” sufinancira Središnji državni ured za demografiju i mlade.

You may also like...