Ciklus izložbi V.I.T.R.I.O.L. Bojan Šumonja & Robert Pauletta “DVOJNI KABINET” Subota, 03.06.2017. @ 20:00

PROTO-SOLSTICIJSKA SATURNALIJA*: 30 YEARS AFTER

U subotu 3. lipnja, u 20 sati, u Galeriji KuC-a “Lamparna” otvoriti će se zajednička izložba poznatih istarskih umjetnika Bojana Šumonje i Roberta Paulette, koji su pred 30-tak godina, negdje na vremenskoj crti 1987., održali svoju prvu zajedničku izložbu u starom gradu Labinu, u prostoru caffe-galerije “Re”, u ono doba možda još nesuđene platforme (caffe – galeriju otvorio je Dean Zahtila kome je Krešimir Farkaš prepustio svoj atelje u natkrivenom atriumu nekadašnje palače u ulici Martinuzzi, odmah uz studio Zdravka Milića i Sanje Švrljuge) za implementaciju ideja koje su početkom 90-ih dovele do osnivanja Kulturno-umjetničkog društva “Labin Art Express”, ideacije projekta “Podzemni grad”  i osnivanja KuC-a “Lamparna” u nadzemnim prostorima labinskog rudnika. Na hrvatskom avangardnom nebu bilo je to razdoblje još uvijek živog titranja “novih i divljih” vibracija, od njemačkog neo-ekspresionizma do talijanske transavangarde i, općenito, onoga što se skupno determiniralo kao “Nova slika”. Unutar programa V.I.T.R.I.O.L. sama se od sebe nametnula ideja “Dvojnog kabineta” kao “podružnica” osnovnog koncepta problematiziranja relacije na pravcu između Umjetnosti i Alkemije, ali ne kao stereotipno sučeljavanje bliskih ili pak kontra-estetika, nego više kao svjedočenje međuljudskih odnosa koji su se paralelno razvijali u istom prostor-vremenu, a prožeti su kreativnim i vizionarskim ispoljavanjima kojima su, ovim konceptom “hermafroditizirane” individue, ostavile snažan pečat na kulturni prostor iz kojega proizlaze. I za newtonovskim, empirističkim kozmosom intoksicirane znanstvenike nije više toliko nevjerojatna postavka da Univerzumom vladaju inteligentne Sile, izvan mogućnosti ljudskog poimanja. Ne radi se ovdje ni o kakvu sentimentalizmu, niti memorabilijskoj lamentaciji za “dobrim, starim vremenima”. Ovdje se radi o praćenju sinhronizama, opetovanju situacija koje nanovo iskrsavaju kao nedokučiva  nužnost u isto tako nedokučivom poretku stvarnosti. Pauletta će se predstaviti serijom objekata iz ciklusa “Apnea” kojima stvara audio – vizualnu, ambijentalnu instalaciju, dok će Šumonja izložiti ciklus velikih alika na platnu “Potraga za izgubljenim pastirom” nastalih za njegova boravka u Sjedinjenim Američkim Državama. Sasvim heterogeni koncepti i poetike ovih dvaju autora odjednom se spajaju u “retorti” Lamparne kao podjednako potrebni ingredijenti nekog novog, još uvijek neznanog, i vjerojatno, puno složenijeg “kemijskog” spoja. Vrijeme posjeduje strahoviti metabolizam. Kažemo “vrijeme guta sve”. Zbog toga će otvorenje ove izložbe predstavljati pred-solsticijsku “saturnaliju” koju zajednički potpisuju ovo dvoje autora i Labin Art Express XXI.

Ovom izložbom završava se prvi dio ovogodišnjeg ciklusa izložbi V.I.T.R.I.O.L., koji se nasatavlja u listopadu, samostalnom izložbom barda hrvatske avangarde, šamana i antimuzeologa Vladimira Dodiga – Trokuta. (Damir Stojnić, 2017.)

 

*SATURNALIJE: drevni rimski festival u čast boga Saturna (bog protjecanja vremena i poljoprivrede, op.a.). obično održavane od 17. do 23.prosinca. Praznik je proslavljan prinošenjem žrtava u saturnovom hramu na rimskom forumu, te javnim gozbama koje su pratile razmjene poklona, stalne zabave i karnevalska atmosfera koja je ignorirala društvene norme: kockanje je bilo dozvoljeno, a gospodari su služili svoje robove.

 

Bojan Šumonja: “Potraga za izgubljenim pastirom”

“Slike koje su izložene na ovoj izložbi nastale su za moja dva boravka u SAD-u i to u New Yorku 2010. i New Orleansu  2011. Nedavno su stigle u Pulu i ovo je njihovo prvo  javno pojavljivanje izvan SAD-a. Radi se o prvim slikama ovaca na kojima se pojavljuju superheroji kao idealni pastiri. Superheroji su bića nadnaravne snage, volje i moći koji personificiraju spasitelje. Spasitelji mogu predstavljati pomoć u obliku vanjske sile ili naše intuicije i unutrašnje snage, koje nas izbavljaju iz teških životnih situacija. Kada je kuća u kojoj se nalazimo u plamenu i kada su svi uobičajeni  putevi blokirani superheroji su naš jedini izlaz…” (Bojan Šumonja, svibanj, 2017.)

Bojan Šumonja rođen je u Puli 29.10.1960.  Završio je srednju umjetničku školu u Puli te diplomirao na  Accademia di Belle Arti di Venezia, odjel skulpture, u klasi prof. Tramontina 1984.  Jedan je od osnivača Hrvatskog Društva likovnih umjetnika Istre i jedan od autora Istarske kulturne strategije. Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU) od 1987., HDLU Istre (Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Istre) i Umjetničke organizacije ROBOT, Pula, te umjetnički direktor galerije Poola u Puli. Radovi mu se nalaze u stalnom postavu Moderne galerije Zagreb, u fundusu Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, Zavičajnog Muzeja grada Rovinja, Obalnih Galerija u Piranu, te u mnogobrojnim gradskim i privatnim zbirkama. Živi i radi u Puli. www.bojansumonja.net

 

Robert Pauletta: “Apnea”

“Ideja kinetičkih audio-objekata postavljenih u zasebnom prostoru (kabinetu), ponikla je iz radova rađenih za izložbu „Lady’secret“ u Svetim srcima u Puli 2014.godine.

Riječ je o introvertnim, samoponavljajućim strojevima koji monotonom kretnjom u promatraču izazivaju iritaciju i nelagodu. Iritantnoj jednoličnosti postava pridonosi zvučni zapis umjetnikova disanja. Objekti su nevelikih dimenzija, pikriveni su crnim najlonskim vrećama, izvanjski neutralni. Neki od njih opremljeni su senzorima kako bi reagirali na prisutnog promatrača.

‘Apnea’ je prestanak disanja koji može trajati 10, 20 ili 30 sekundi, nakon čega čovjek počne grčevito hvatati zrak. Taj se ciklus može ponavljati cijele noći, a da spavač toga nije ni svjestan, ali se ujutro budi suhih usta, s glavoboljom i mamurlukom. Također je moguća pospanost tijekom dana, te značajan gubitak pamćenja, otežana koncentracija, poremećaj pažnje, ćudljivost i ostali problemi.” (Robert Pauletta, svibanj 2017.)

 

Robert Pauletta rođen je 2. veljače u Premanturi. Srednju umjetničku školu pod voditeljstvom Ivana Obrovca pohađa u Puli. 1985. diplomirao je slikarstvo na ALU u Zagrebu kod prof. Ferdinanda Kulmera. 1983.-1985. surađuje u atelijeru Ede Murtića.  1987. godine jedan je od osnivača HDLU Pule, kasnije HDLU Istre. 1991.- 2003. radi kao profesor u Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli.  2003.-2009. voditelj je MMC LUKA. 2007. godine u izdanju HDLU-Istre i Medit-a izlazi monografija o umjetnikovom radu. 2009. postaje član HZSU–a.  2013.-2017. sudjeljuje u radu UO Robot i galerije Poola u Puli. Živi i radi u Puli. www.robertpauletta.com

Izložba ostaje otvorena do 16.06.2017., svakog dana osim Nedjelje, od 19:00 – 21:00

 

Ciklus izložbi V.I.T.R.I.O.L. sufinancira Ministarstvo kulture RH