Nova tripartitna izložba mladih autora u DKC Lamparna

 

U DKC-u Lamparna, u petak, 22. studenog, s početkom u 20 sati, otvara se nova tripartitna izložba, s kojom se nastavljaju participativni kulturni programi projekta DKC LAMPARNA: a) Dvogodišnji ciklus mladih lokalnih, neprofesionalnih umjetnika u Klubu mladih „Klub 21“ DKC-a Lamparna, koji su odabrani putem javnog natječaja na koji se prijavilo 10 mladih umjetnika, a odabrano 6 za izlaganje u 2019. / 2020. (voditeljica: Ivona Verbanac); b) Dvogodišnji ciklus od 10 izložbi mladih, nadolazećih suvremenih umjetnika (domaćih i stranih) u Galeriji „Lamparna“, kao dio priprema za 3. Bijenale industrijske umjetnosti (voditelj i kustos: Damir Stojnić). U Klubu mladih predstavit će se dvije studentice: Alison Ivašić (Tekstilno-tehnološki fakultet Zagreb) i Katarina Musap (APU Rijeka), a u Galeriji „Lamparna“ mladi bosanski umjetnik Goran Ristić.

Labinjanka Alison Ivašić (r. 1997.), studentica prve godine diplomskog studija Modnog dizajna na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu, predstavit će se s modnim projektom „Površina, struktura – moda, arhitektura“, koji je nastao u sklopu njenog završnog rada na preddiplomskom studiju. Cilj je ovog projekta razumjeti povezanost između mode i arhitekture te istražiti korištenje znanosti i tehnologije poput 3D tiskanja u stvaranju jedinstvenog dizajna. Inspiracija za model haljine i oblik 3D tiskanih elemenata bila je kolekcija „Between the lines“ modne dizajnerice Iris van Herpen i projekt stadiona „Al Janoub“ arhitektice Zahe Hadid.

Katarina Musap (r. 1996.) iz Zadra, studentica druge godine diplomskog studija likovne pedagogije na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, predstavit će se s instalacijom nazvanom „Verifikacija“. Radi se o seriji radova eksperimentalnog karaktera izrađenih od prozirne plastike, koja svojom kvalitetom sama sugerira na prozračnost i otvara mogućnosti istraživanja. Kombiniranjem prozirnosti materijala s laviranim tušem i temperom na jednostavnim formama nastaje privid volumena, a slojevitošću mrlja nastaju tonske vrijednosti koje dolaze do izražaja pomoću svjetlosti. Postavljanjem plastičnih ploha u prostor one dobivaju na vizualnoj težini te vladaju samim prostorom.

Goran Ristić (r. 1989.) mladi umjetnik iz Mostara (BiH), gdje je diplomirao na smjeru grafike pri Akademiji likovnih umjetnosti, koristi se medijem instalacije, performansa, videa, ali i klasičnih likovnih medija (slika, skulptura,..). U Galeriji „Lamparna“ predstavit će se sa samostalnom, multimedijalnom izložbom pod nazivom „Kao da je bilo danas“ koja se sastoji od  instalacije „My first home“ (materijal: koža s vlastitog tijela) te tri video rada: „Preko vode do slobode“, „Iz linije u polje“ i dokumentarni video performansa „My first home”.

Sve tri izložbe otvaraju se u petak, 22. studenog u 20 sati i ostaju otvorene do 10. prosinca 2019.,  radnim danom (ponedjeljak – petak) od 10 – 14 i 17 – 20 sati.

Organizacija izložbi je sufinancirana u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda.