Plato ispred Gradske knjižnice bez automobila

Nedavno je prostor kraj Gradske knjižnice Labin, odnosno plato ispred Lamparne pretvoren u pješačku zonu.

Naime, kako je i najavljeno, plato je ograđen, odnosno postavljeno je ukupno pet stupića te je time oslobođen od vozila.

Ulazak je omogućen samo intervencijskim službama i mogućim dostavama. Na ovome će se mjestu uskoro postaviti deset interpretacijskih panoa kao posveta rudarstvu, ali i priča o sto godina rudarske pobune poznate kao “Labinska republika“, na četiri jezika.

Biti će zamijenjen i postojeći baner na Velikom kupatilu na kojem je prikazana kronologija događaja vezanih uz revitalizaciju i valorizaciju rudarske baštine na području Grada Labina, s blagim redizajnom, odnosno dodatkom i kronologije posljednjih deset godina s naglaskom na nedavnu rekonstrukciju Šohta u sklopu projekta MINE TOUR.

Slijedi i opremanje rudarskog pop up kina u sklopu Gradske knjižnice Labin u sklopu kojeg će se prikazivati filmovi s rudarskom tematikom.

Na samom Pjacalu, neposredno uz najvidljiviji simbol industrijske baštine Labina – nedavno obnovljeni Šoht – u prostoru „tople veze“ koja je integralni dio rudarskog tornja, te unutar cjeline registriranog kulturnog dobra biti će uređen postav koji bi se sastojao od prostora za projekciju tematskih filmova, te interaktivnog monitora na kojem bi se za posjetitelje kroz specijaliziranu aplikaciju prikazivali sadržaji vezani uz povijest rudarskog tornja i njegovu obnovu, kroz cjeline poput povijesti rudarskog kompleksa, tehničkih podataka o tornju, dokumentiranog tijeka obnove Šohta, priče o projektu Podzemni grad i edukativno-zabavne igre.

Ova ulaganja realiziraju se u sklopu projekta Mine Tour sufinanciranog  iz Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Slovenija-Hrvatska.