Svjetski tjedan svemira 2020. – “SATELITI”

SVJETSKI TJEDAN SVEMIRA 2020. – „SATELITI“

Svjetski tjedan svemira obilježava se svake godine od 4. do 10. listopada. Teme koje se vežu za svemir su brojne, a u ovome članku odlučili smo se dotaknuti pojma satelita. Sateliti su automatske svemirske letjelice bez posade, koje se kao umjetna nebeska tijela gibaju u orbiti oko Zemlje, nekoga drugog planeta ili nebeskoga tijela. Kako bi satelit došao u orbitu (putanja po kojoj se giba svemirsko tijelo) treba ga se lansirati sa tla. Osnovna podjela satelita je na umjetne i prirodne (primjerice Mjesec). Umjetni sateliti imaju brojne uloge u svakodnevici, no jedna od općepoznatih je GPS (eng. Global Positioning System) ili mogućnosti lociranja osoba i uređaja, detaljni prikazi ne samo gradova već pojedinih dijelova ulica.

Prvi satelitski navigacijski sustav bio je “Transit”. Osim spomenutog navigacijskog satelita postoje i komunikacijski, meteorološki, geodetski, sateliti za istraživanje zemlje i znanstvena istraživanja bez kojih život ne bi bio kakvim ga poznajemo.

Prvi umjetni satelit lansiran je 4. listopada 1957. godine u SSSR, a nosio je naziv “Sputnik 1”. Lansiranje ovog satelita omogućilo je istraživanje rasprostiranja elektromagnetskih valova u ionosferi (ionosfera je sloj atmosfere između 50 i 600 km iznad površine zemlje).

Komunikacijski sateliti su sateliti koji služe za telekomunikacije i radiokomunikacije. Prvi takav satelit jest američki “SCORE”.

Zadatak meteoroloških satelita jest promatranje prirodnih procesa; mjerenje temperature gornje strane oblaka ili određivanje sadržaja vodene pare u višem dijelu atmosfere. Primjer takvog satelita jest “TIROS” koji je lansiran u SAD-u 1960. godine.

Geodetski satelit “PAGEOS” lansiran je 1966. godine. Opća funkcija geodetskih satelita je snimanje oblika i dimenzija Zemlje. Ova vrsta satelita ima vlastitu rasvjetu kako bi snimanje bilo moguće tijekom cijele noći.

Kako bismo uspješno primili informacije satelita, zaslužne su zemaljske stanice koje su dio sustava u kojemu djeluju umjetni zemljini sateliti, svemirske letjelice ili sonde.

Lansiranjem umjetnih zemljinih satelita započete su i pripreme za prvi let čovjeka oko zemlje koji se dogodio 12. travnja 1961. godine svemirskim brodom “Vostok 1” te sama ova činjenica govori o važnosti satelita u tehnološkom razvoju te o samom razvoju čovječanstva.

Iako su sateliti tek mali dio svemira, njihova je važnost neprocjenjiva, stoga moramo se zapitati kolika je tek važnost svemira i svega što u njemu postoji. Obzirom na važnost, najmanje što možemo učiniti jest posvetiti jedan tjedan obilježavanju svemira.

Danijela Daić i Bruno Falco