L.A.E. XXI u DKC LAMPARNA započeo provedbu participativnih kulturnih programa kojima se ostvaruje socijalna integracija

U sklopu participativnih kulturnih programa projekta DKC LAMPARNA kojima se ostvaruje socijalna integracija Labin Art Express XXI (L.A.E. XXI) započeo je s provedbom dva nova ciklusa izložbi: a) Dvogodišnji ciklus (2019./2020.) mladih lokalnih, neprofesionalnih umjetnika u Klubu mladih „Klub 21“ DKC-a Lamparna, koji su odabrani putem javnog natječaja na koji se prijavilo 10 mladih umjetnika, a odabrano za izlaganje u 2019. njih 6; b) Dvogodišnji ciklus (2019./2020.) od 10 izložbi mladih, nadolazećih suvremenih umjetnika (domaćih i stranih) u Galeriji Lamparna, pod kustoskim vodstvom Damira Stojnića, voditelja Galerije „Lamparna“, koji će promovirati mlade, nadolazeće autore kao dio priprema za 3. Bijenale industrijske umjetnosti koji će se održati 2020. godine, ponovno u suradnji s Arheološkim muzejem Istre u Puli te Muzejem moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, kao i s javnim poduzećem Rijeka 2020 d.o.o. Generalna tema Bijenala biti će fundamentalni projekt udruge L.A.E. XXI “Podzemni grad XXI”, koji će nakon skore sanacije labinskog ‘šohta’ i planirane ugradnje lifta u nj omogućiti neposredan silazak u VIII. horizont bivšeg rudnika direktno iz Lamparne. Time će se do 2021. godine stvoriti svi uvjeti za početak fizičke izgradnje prvog podzemnog grada kulture i umjetnosti u svijetu. Kako je za uspješnost i održivost ovog ‘milenijskog’ projekta neophodna ne samo potpora nego i aktivna participacija lokalne zajednice, naglasak navedenog izložbenog ciklusa biti će upravo na neafirmirane, mlade umjetnike koji su radno i životno vezani za Istru i/ili Kvarner, a koji bi se u skoroj budućnosti mogli aktivno uključiti u provedbu i razvoj projekta „Podzemni grad XXI“, kroz koji bi mogli ostvariti i pokazati svoj umjetnički potencijal.Stoga je nova izložbena sezona DKC-a „Lamparna“ započela u petak, 10. svibnja 2019., tripartitnom izložbom s tri posve heterogena koncepta: dvije samostalne izložbe mladih, nadolazećih umjetnica s Labinštine, Mia Knežević iz Nedešćine i Nicol Načinović iz Rapca, dok je ciklus mladih, lokalnih, neprofesionalnih umjetnika započeo izložbom studentice Josipe Baljak. Sve tri umjetnice studirale su (M. Knežević i N. Načinović) ili upravo studiraju (J. Baljak) na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci.

Mia Knežević ( r.1993.), u svom ciklusu “Metal phobia”, izložila je metalne skulpture kukaca čiju je formu reducirala na geometrijske strukture. Oni izgledaju kao da ih je učitala i potom dekodirala kompjuterskim programom, ističući svu složenost njihovih konstrukcija. Koncepcijski, Mia se bavi pitanjem straha, u ovm slučaju, straha od kukaca, te koliko nešto zazorno ipak može biti lijepo i začudno, ukoliko se usredotočimo na njihove formativne i kinetičke karakteristike.
Nicol Načinović (r.1993.), predstavila se slikarskom izložbom “Manifest-reprogramiranje umjetničkih granica” koncepcijski baziranom na knjizi “Vrli novi svijet” Aldousa Huxley-a. Na četiri tamne slike vidimo repetitivno postavljene motive pištolja, borbenih aviona, ljudskog fetusa, leptira, dok motiv borbenog aviona čini uzorak tepiha postavljenog na pod galerije. Kroz ponavljanje motiva, autorica naglašava proizvodno-konzumeristički karakter današnje stvarnosti, interese vojne industrije kao generatora svjetskih zbivanja, gdje ljudski život postaje tek proizvod u mašineriji kapitala.
Josipa Baljak (r.1996.), izložila je skulpture od metala i najlona punjenog plastičnom “piljevinom” kao ostatkom jednog drugog skulptorskog procesa. Njezin ciklus radova nosi naziv “Varijacije na formu”. Ona oštrim predmetom, čavlom ili šilom, mantričkim procesom, probija metalne ploče, sklopljene u organsku formu, dok ne stvori gustu teksturu perforacija. Kako sama autorica kaže, najviše ju zanima sam čin stvaranja, njena izdržljivost pri srazu s materijalom, te procesualnost u repeticiji koja uvjetuje posve neizvjestan krajnji rezultat. Sve tri izložbe ostaju otvorene do 31. svibnja i može se razgledati radnim danom (ponedjeljak – petak) od 10 – 14 i 17 – 20 sati.

Organizacija izložbi je sufinancirana u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda.