Kazališna predstava “262 abiti appesi” u KuC-u Lamparna

Povodom Dana talijanske kulture, u organizaciji Generalnog konzulata  Italije u Rijeci, Pučkog sveučilišta u Trstu, Talijanske unije i Zajednice Talijana „Giuseppina Martinuzzi“ iz Labina u petak, 14. listopada 2016. u 19 sati u prostorijama Kulturno-umjetničkog centra LAMPARNA održat će se kazališna predstava „262 VESTITI APPESI“. Predstava je nastala u koprodukciji kazališne udruge „Angelo Musco“ iz Katanije, Italija, i Bois Du Cazier iz Marcinelle iz Belgije , pod visokim pokroviteljstvom Predsjedništva Zastupničkoga doma Republike Italije.

O predstavi:

Tema kazališne predstave je velika rudarska tragedija koja se desila 8. kolovoza  1956. u rudniku Marcinelle u Belgiji, gdje je u velikom požaru poginulo 262 rudara, od kojih 136 talijanskih rudara koji su bili prisiljeni otići u Belgiju na rad kako bi osigurali egzistenciju sebi i svojim obiteljima.

Potresna priča o teškom životu rudara i njihovim stradanjima  pobudila je veliku pozornost u Italiji i Belgiji, a kod nas se prigodno prikazuje u Kulturno-umjetničkom centru Lamparna.