IAB 2016 Medijska obavijest 03

Nakon projekcije filma “Substrait (Underground Dailies)” američkog umjetnika Gordon Matta Clarka te projekcije dokumentarnog filma “Mreža solidarnosti” hrvatskog autora Gilda Bavčevića popratni filmski program Bijenala industrijske umjetnosti u KuC-u “Lamparna” nastavlja se u utorak, 22. ožujka 2016. filmom „K18“ hrvatskog autora Zlatka Kopljara.

ZLATKO KOPLJAR K18, 2014.

HD film, trajanje 13′ 54”

direktor fotografije: Boris Poljak, montaža: Damir Čučić, dizajn zvuka: Martin Semenčić, stihovi: Miloš Đurđević, recital: Ernesto Estrella Cozar, dizajn kostima: Tonči Vladislavić, kolorist: Nikola Bišćan, produkcija: Studio Guberocić

Zlatko Kopljar (1962.) je medijski umjetnik. Diplomirao je slikarstvo 1991. godine na Akademiji lijepih umjetnosti u Veneciji. Autor je mnogobrojnih samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, a 2004. godine predstavljao je Republiku Hrvatsku na 26. bijenalu u Sao Paulu. Živi i radi u Zagrebu, Hrvatska.

U zasada posljednjem u nizu radova iz serije K, umjetnik se oprašta od svog drugog ja – performera u fosforescentnom odijelu. Film nas vodi u dubinu šume, djevičanski prostor prirode netaknute čovjekovim prisustvom. Izrazito ekspresivni zvuk naracije doveden do psihotičnog krika u suprotnosti je s idiličnim prizorima šume, sve dok nas kretanje kamere ne dovede do praznog fosforescentnog odijela u kojem tijelo kao da je istrulilo. Čovječanstvo je nestalo, nalazimo se u post-apokaliptičkom svijetu u kojem se prirodne sile obračunavaju s posljednjim tragovima ljudske civilizacije. Referirajući se kao i uvijek na kurentnu situaciju i osobni osjećaj općeg nedostatka etičnosti koji vodi ka društvenoj entropiji, umjetnik zaključuje da je u pokušaju spasa (makar samo u umjetnosti), nužno i potrebno samom sebi izbiti svaki uvriježeni oslonac i težište.