Domagoj Barić : izložba slika “Pejzaž”

Klub mladih “Club 21”  nastavlja s predstavljanjem mladih autora – studenti/asistenti/docenti Akademije primjenjenih umjetnosti (APU) Sveučilišta u Rijeci – u Galeriji KuC-a “Lamparna”.

Od 31. listopada – 20. studenog 2015. izložbom slika pod nazivom “Pejzaž”  predstaviti će se Domagoj Barić, asistent na odsjeku slikarstva APU Rijeka. Otvorenje izložbe koju  je odabrao selektor Zdravko Milić, redovni profesor na kolegiju Primijenjeno slikarstvo i mozaik, održati će se u subotu 31.10. u 20 sati.

U svom radu ne upućujem na koncept, jer kroz prirodu ne mogu pristupiti takvom načinu razmišljanja. Priroda u meni budi osjećaj vlastite prisutnosti.
Takvu prisutnost karakterizira unutarnji mir, ali ta tišina uma može se primjetiti tek kada smo lišeni monologa koji se konstantno odvija u našim glavama. Tek s tom unutarnjom tišinom, vanjska tišina može biti uistinu zamijećena i, kao takva, ne komentirana. U trenucima se može javiti lagano divljenje ili čuđenje, nakon kojeg ponovno nastupa tišina.
…….
Prirodna i umjetnička ljepota ne mogu se natjecati jedna s drugom jer je svaka, na svoj način, potrebna ljudskom biću. Slikar pejsaža shvaća da su ova dva pojma neodvojivi te stvara sintezu dviju ljepota; prikazuje prirodu na umjetnički način. On nam svojim radom ne pokušava prenijeti priču već nam daje materijal za promatranje. Reakcije na njegove radove su u potpunosti individualni, što je odgovor na ranije postavljeno pitanje. Pejsaž na platnu sposoban je prodrijeti u samu srž čovjekovih emocija ukoliko mu pojedinac to dopusti. Čovjek po svojoj prirodi jest kreativno biće, a priroda ostaje kao ultimatum i u najgrubljem obliku pustoši. Pejsaž tu nastupa kao izraz, a u izrazu je vrijednost.
_____________________________________________________________________________________________________________________
Domagoj Barić, rođen 19. lipnja 1988. godine u Rijeci, gdje završava osnovnu i srednju školu. 2012. diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Zoltana Novaka. Radi kao vanjski suradnik u svojstvu asistenta na APU Rijeka od 2015. godine. Član je HDLU Rijeka. Sudjelovao na nekoliko skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.
Izložba “Pejzaž” ostvarena je u suradnji s Akademijom primjenjenih umjetnosti (APU) Sveučilišta u Rijeci. Selektor: Zdravko Milić, redovni profesor
Izložba ostaje otvorena do 20.11.2015.: Pon – Sub od 17:00 – 21:00, Nedjeljom zatvoreno!
 _____________________________________________________________________________________________________________________
Program Kluba mladih “Club” 21” KuC-a “Lamparna”sufinanciraju Ministarstvo socijalne politike i mladih i Zaklada “Kultura nova”.