Mirna Kutleša “Daydreaming” @ Galerija “Lamparna”, 29.05. – 13.06.2015.

Nakon skupne izložbe “Vlast tijela / Tijelo vlasti” Galerija “Lamparna” nastavlja s predstavljanjem mladih autora – studenata/asistenata/docenata Akademije primjenjenih umjetnosti (APU) Sveučilišta u Rijeci.
Od 29. svibnja – 13. lipnja 2015. svjetlosnom instalacijom i crtežima iz ciklusa “Daydreaming” predstaviti će se Mirna Kutleša, asistentica na odsjeku slikarstva APU Rijeka.

„Gdje više nema ljudskoga rada, priroda radi svoje. Čini se da je čovjekova sposobnost transformacije prirodnog okoliša agresivna i svemoćna, ali brzina kojom između zidova i asfalta izbijaju mlade biljke, bujajući i šireći se nekontrolirano, jasno ukazuje da procesi kultiviranja nisu ireverzibilni. Izdanci klijaju, korijeni se šire, listovi rastu. Nagrizaju ih uši – jedan život ustupa mjesto drugome.
Ipak, i biljke postaju predmet kultiviranja. U klijalištima rastu u kontroliranim uvjetima, da bi bile presađene u plodno tlo i što bolje rodile. Plodovi tako nisu više samo proizvod prirode, već i čovjekova rada. Možda se danas potomci nekadašnjih rudara vraćaju na zemlju, koju su njihovi preci otišavši u okna napustili.“

„O rudniku i tragovima koje je ostavila njegova povijest crteži iz serije Daydreaming govore zaobilazno, govoreći upravo o onome čega u rudniku baš nikako nema, o svjetlu i kretanju prema gore, o neoptrećenom gubljenju vremena. Ipak, dok se ovo potonje sugerira naslovom, u sadržaju crteža prepoznajemo i rad, učinak ljudske ruke. Pravilne rupice klijališta iz kojih izbija mladica, ili možda neku prašumsku biljku, koja nam je ipak bliska – iz tegle u dnenvoj sobi gdje o njoj brine najčešće ženska ruka. Sam način crtanja također je dvoznačan: ponekad u svojoj lapidarnosti gotovo lijen, sa štihom nezavršenosti, sugerira crtež nastao iz dokolice, ali onda opet kreće ka minucioznosti, podsjećajući na znanstvene studije biljnoga svijeta i sugerirajući da se radi o radnom materijalu, možda bilježnici botaničarke. Ako crtež kao medij i skica kao forma istovremeno znače i dokolicu i radni proces, u izložbi ciklusa Daydreaming u prostoru Lamparne možemo pronaći suptilno i indirketno otvorene teme o granicama rada i nerada, kultiviranog i divljeg, prirodnog i proizvedenog. S obzirom na specifičnu povijest rada i proizvodnje na ovome mjestu, mogući pravci razmišljanja se usložnjavaju. Ipak, tematiziranje dokolice naspram rada i procesa razvoja neke kulture možda više nego o prošlosti otvara pitanje budućnosti mjesta, koja može postati predmet nekog novog sanjarenja.” (izvadci iz predgovora kataloga, Ana Kutleša, 2015.)

Mirna Kutleša rođena je 1980. u Rijeci. 2004. je diplomirala slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a za diplomski rad primilia je nagradu Akademije. 2006. boravi u Parizu u sklopu rezidencijalnog programa Cité Internationale des Arts. Kontinuirano izlaže na brojnim skupnim i samostalnim izložbama, a 2009. sudjeluje na međunarodnom Bijenalu mladih u Skopju. Radovi joj se nalaze u zbirci riječkog MMSU-a i zbirci Erste fondacije. Kao vanjski suradnik MGR-a ostvarila je niz kreativnih radionica za djecu te osmislila postave izložbi U školskoj klupi (2010.) i Giovanni Rubinich (2013.). Radi kao asistentica na odsjeku slikarstva Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Članica je HZSU-a od 2010. Živi i radi u Rijeci.

Izložba “Daydreaming” ostvarena je u suradnji s Akademijom primjenjenih umjetnosti (APU) Sveučilišta u Rijeci.
Izložbu će otvoriti Damir Stojnić, docent na APU, Rijeka.

Izložba ostaje otvorena do 13.06.2015.:
Pon – Sub od 17:00 – 21:00, Nedjeljom zatvoreno!

Program Kluba mladih “Club” 21” KuC-a “Lamparna”sufinancira Ministarstvo socijalne politike i mladih, dok ostale djelatnosti i programe KuC-a “Lamparna” u 2015. sufinanciraju Ministarstvo kulture RH i Zaklada “Kultura nova”.

Kontakt: 052.857 041, lae@pu.t-com.hr