Poziv na akciju gašenja retrospektivne izložbe „L.A.E. (1991.) – L.A.E. XXI (2021.)“ u petak 09/04 u labinskom DKC Lamparna

U labinskom DKC Lamparna u tijeku su posljednji dani retrospektivne izložbe L.A.E. (1991.) – L.A.E. XXI (2021.) otvorene povodom 30. obljetnice osnivanja kulturno-umjetničkog kolektiva Labin Art Expressa i 100. obljetnice Labinske republike. Izložba se zatvara u petak 09/04 u 20 sati ceremonijalnim paljenjem vatre za dugogodišnji projekt Podzemni grad XXI koju će izvesti Metal Guru, umjetnička frakcija L.A.E.-a.

Iako je pristup postavu bio retrospektivan, izložbom L.A.E. (1991.) – L.A.E. XXI (2021.) dominiraju noviji radovi po prvi put predstavljeni u Hrvatskoj. Izložba je podijeljena u deset segmenata. Na samom ulazu u Lamparnu postavljen je 13 metara dugačak plakat – print serije fotografija iz akcije Ké tama (Koji mrak) koju je Metal Guru izveo 1995. godine u Galeriji cArgo, Marseille. Performansom se posjetiteljima pokušala izbrisati virtualna slika svijeta koju svakodnevno stvaraju TV i PC ekrani te kroz provokaciju i agresiju stvoriti osjećaj nelagode i stresa. Predstavljena je i serija fotografija postavljenih u lightboxeve koji prikazuju glazbeno djelovanje Metal Gurua pod nazivom Metal Guru=Tijelo+Energija+Emocije. Radi se o fotografijama i ilustracijama za omote njihova dva prva albuma Body+Energy+Emotions i HERO in XXl kojima su koristeći Social Sculpturing koncept željeli isključiti potrebu za umjetničkim objektom kao oblikom umjetničkog izražavanja, te etablirati umjetnost kao životnu formu i stil.

U jednoj od dvije galerije DKC Lamparna predstavljena je dokumentacija o djelovanju Labin Art Expressa XXI s brojnim publikacijama, katalozima i monografijama (L.A.E. 1992 – 2012., Underground City XXl, Rudnici kulture,…) te isječcima iz novina od 1992.-2020. godine. Na izložbi su predstavljene i tri umjetničko-političke akcije Glasajte za BUM autora Xene Županić i Deana Zahtile iz 2003.godine, kada su na dan predizborne šutnje, 22. studenog, članovi BUM Fan Cluba iz Labina, Pule i Zagreba izveli akciju plakatiranja na više od 20 lokacija u Labinu, Puli, Pazinu i Zagrebu, prekrivajući plakate političkih stranaka s BUM plakatima.

U DKC Lamparna su premijerno predstavljena četiri nova rada Labin Art Expresa XXI nastala u posljednje tri godine. U Galeriji Lamparna, uz video zapis akcije Zastave koju su Dean Zahtila i Damir Stojnić izveli u zabačenom rudarskom mjestu Bulqiza na sjeveru Albanije, izložena je i dojmljiva foto-dokumentacija projekta smještena u šest lightboxeva. Osim u Albaniji, akcija je izvedena u još nekoliko rudarskih mjesta na području nekadašnje Jugoslavije: u Damjanu (Makedonija), Rtnju, Majdanpeku i Aleksincu (Srbija), te 2018. i 2020. u Labinu. Predstavljen je i najnoviji L.A.E. projekt čija je realizacija u tijeku – Ikone, u kojem se dvojac Zahtila – Stojnić fotografirao s odbačenim skulpturama Staljina, Lenjina i mlade partizanke s puškom, koje su 2018. godine pronašli u dvorištu iza Nacionalne umjetničke galerije u Tirani. Tim radom su nagovijestili osnovne premise svog kasnijeg rada Podzemni grad XXI – Ustav, predstavljenog ove godine u sklopu 100. Obljetnice Labinske republike na Trgu labinskih rudara.

Centralni prostor Lamparne okupira vizualno najdojmljiviji rad – video instalacija Antibabilon pripremljena posebno za ovu izložbu, koja se sastoji se od sedam visećih ekrana na koje se kombinacijom animacije i video mappinga projicira sedam najvećih nebodera svijeta okrenutih naglavce koje polako guta lava. Rad se referira na recentne klimatske promjene čija se ispoljavanja polako ali sigurno bliže onima biblijskih razmjera. Instalacija Subpolis koja komunicira s ogromnim komadom ugljena razapetim usred prostora i projekcijom gorućih čekića također je prikazana u Labinu i Hrvatskoj po prvi put. Premijerno je postavljena 2017. godine u bivšem podzemnom bunkeru Envera Hoxhe, u samom centru Tirane, gdje je danas smješten muzej i galerija BunkArt.

Izložba je otvorena do 09. travnja, a može se razgledati svakodnevno od 10 – 17 sati, uz obaveznu prethodnu najavu telefonom 0958402666 ili putem e-maila tina@lae.hr.

Projekt INSPIRACIJA sufinancira Europska Unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u okviru Programa prekogranične suradnje Interreg Slovenija-Hrvatska V-A 2014.-2020.

Sadržaj materijala isključiva je odgovornost Labin Art Expressa XXI.


1991 – 2021