Restart DKC-a Lamparna u petak, 15. svibnja

U sklopu projekta “Društveno-kulturni centar ‘Lamparna’”, kog uz potporu Europskog socijalnog fonda vodi Labin Art Express XXI, nedavno je završena sanacija krova tzv. „tople veze“, prostora koji spaja Lamparnu i Šoht, a u kome inače djeluje Klub mladih “Klub 21”.

Vrijednost radova iznosi 30.329,40 kn (bez PDV-a), naručitelj Grad Labin, koji je kao partner u projektu bio zadužen za provedbu sanacije krova, a izvođač  Cedrus izolacije d.o.o. iz Novog Marofa. U sklopu ove projektne aktivnosti uskoro će biti dovršena rekonstrukcija  sanitarnog čvora u Lamparni, uključujući i ugradnju novog sanitarnog čvora za invalide, a do kraja ljeta u planu je i renovacija hodnika oko centralne hale Lamparne. 

Klub mladih “Klub 21” započet će s redovitim aktivnostima (dnevni boravak, igraona, DJ i druge radionice) 17. svibnja 2020., i biti će otvoren od ponedjeljka do petka, od 10 – 14 sati. Djeci i mladima kojima nije dostupan internet ili nemaju vlastita računala biti će na raspolalaganju 3 PC-a i besplatan internet.

U petak 15. svibnja, nastavljaju se participativni kulturni programi DKC-a Lamparna  s dvije nove izložbe mladih umjetnika:  u Galeriji “Lamparna” otvara se samostalna izložba riječkog umjetnika Mitra Matića pod nazivom “Portreti”, dok će u prostoru Kluba mladih biti otvorena grupna izložba “Lica stakla”, s radovima 13 studenata Kolegija STAKLO riječke Akademije primjenjenih umjetnosti. Obje izložbe otvaraju se u 20 sati te ostaju otvorene do 22. lipnja, od ponedjeljka do petka, od 10 – 14 sati. Izložbe će biti dostupne i u virtualnom obliku na web stranici www.lamparna.hr . Istarska kulturna agencija (IKA), jedan od partnera u projektu DKC Lamparna, objavila je javni poziv za umjetnike/ce i aktiviste/kinje koji djeluju na području Istarske županije – posebno one zainteresirane za aktivno promišljanje i stvaranje novih angažiranih umjetničkih projekata, uključivanje šire zajednice u svoj rad te poticanje odgovornijeg i kritičkog promišljanja – da se prijave za sudjelovanje u programu LJETNA ŠKOLA AKTIVIZMA, koji će se održati u DKC-u Lamparna, od 24. do 28. srpnja 2020. Dvadeset odabranih učesnika pod vodstvom Zvonimira Dobrovića, Bruna Isakovića, Nataše Rajković i Silvije Stipanov (udruga Domino / program ‘Fund for Others’ – ‘Fond za druge’), tijekom boravka u Labinu raditi će na: kontekstualiziranju angažiranog umjetničkog performansa, povezivanju aktivizma i arta, mobiliziranju šire zajednice, stvaranju akcija i happeninga, propitivanju ne/uspjeha, stvaranju zajedničkih platformi te produciranju novih inicijativa

Radovi su izvedeni u sklopu EU projekta Društveno kulturni centar Lamparna, a financirani su putem Europskog socijalnog fonda.

Podsjetimo, osnovna svrha EU projekta DKC-a Lamparna je izraditi sudionički model upravljanja i testirati razne polivalentne društveno-kulturne aktivnosti – programe Društveno-kulturnog centra Lamparna u Labinu, a jedna od programskih aktivnosti Grada Labina kao partnera u projektu bila je sanacija navedenog krova.