NOVOGODIŠNJI POKLON LABIN ART EXPRESSA XXI DJECI LABINŠTINE

Labin Art Express XXI odlučio je između božićnih i novogodišnjih blagdana obradovati  djecu na Labinštini. Ukupno više od pedeset primjeraka upravo izdane slikovnice s naslovom „Macić“ donirano je svim dječjim vrtićima na Labinštini: „Pjerina Verbanac“ Labin s jaslicima i područnim odjeljenjima (Vrećari, Raša, Rabac, Vinež, Stari grad); Lišnjak“ Pićan  i „Kockica“ Kršan s područnim odjeljenjem Potpićan, a nekoliko primjeraka dobila je i Gradska knjižnica Labin.

U okviru prekograničnog projekta INSPIRACIJA, sufinanciranog sredstvima EU u okviru programa suradnje Interreg Slovenija-Hrvatska, izdana je slikovnica za djecu „Macić“, koja u riječi i slici pruža brojne zanimljive informacije o industrijskoj baštini na području četiri grada, koja sudjeluju u projektu: Trbovlja, Slovenske Bistrice, Labina i Rijeke. Glavni lik, rudarski patuljak Macić, putuje iz grada u grad i posjećuje lokalne objekte industrijske baštine, gdje se upoznaje s zanimljivim detaljima vezanim uz njihovu povijest, sadašnjost i buduće planove, kao i s lokalnim mitovima te etno baštinom. Edukativna i kreativna funkcija slikovnice ostvaruje se kroz igre pogađalica i zagonetke. Autorica Korina Hunjak, ilustratorica je, dizajnerica i strip crtačica iz Rijeke, a izdavač je Labin Art Express XXI. Tiskana je u šesto primjeraka na slovenskom i hrvatskom jeziku te dvjesto primjeraka na engleskome jeziku.

Djelatnici vrtića primili su slikovnice s velikim oduševljenjem i zahvalili Labin Art Expressu XXI na poklonu, pomoću kojega će djeci na jednostavan i zabavan način približiti rudarstvo i industrijsku baštinu kako ovog kraja tako i ostalih navedenih gradova.