Trostrukim otvorenjem izložbi u petak u Lamparni započinju 2 izložbena ciklusa u organizaciji Labin Art Expressa XXI

U sklopu participativnih kulturnih programa projekta DKC Lamparna, Labin Art Express XXI (L.A.E. XXI) ove godine pokreće dva nova, dvogodišnja (2019./2020.) ciklusa izložbi mladih likovnih umjetnika i umjetnica. Ciklusi započinju u petak 10. svibnja u 20.30 sati u DKC Lamparna trostrukim otvorenjem izložbi mladih umjetnica Mije Knežević, Nicole Načinović i Josipe Baljak.

U sklopu dva izložbena ciklusa predstavit će se dvadeset domaćih i stranih umjetnica i umjetnika:
CIKLUS 01_ Deset izložbi nadolazećih, suvremenih, domaćih i stranih umjetnika pod kustoskim vodstvom Damira Stojnića, voditelja Galerije Lamparna
CIKLUS 02_ Deset izložbi mladih, lokalnih, neprofesionalnih umjetnika izabranih putem javnog natječaj koje će u Klubu mladih Klub 21 postaviti umjetnica Ivona Verbanac.

Cikluse otvaraju izložbe Mije Knežević (1993) koja se predstavlja sa skulpturama Metal phobia (CIKLUS 01), Nicol Načinović (1993) koja sudjeluje s instalacijom Manifest-reprogramiranje umjetničkih granica (CIKLUS 01) te Josipe Baljak (1996) koja se predstavlja skulpturama Varijacije na formu (CIKLUS 02).

Mia Knežević (1993, Sv. Nedelja) završila je preddiplomski studij primijenjene umjetnosti na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Za vrijeme i nakon studija sudjeluje na brojnim skupnim izložbama, radionicama i likovnim kolonijama. Među izložbama ističe one u salonu Izidor Kršnjavi u Zagrebu, Galeriji Juraj Klović (HDLU) u Rijeci i Galeriji Cvajner u Puli. Za diplomski rad pod mentorstvom prof. Mladena Mikulina izrađuje predimenzionirane insekte u metalu: bogomoljku, skakavca i uholažu (tzv. škaricu).

Nicol Načinović (1993, Pula) diplomirala je likovnu pedagogiju na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Izlagala je samostalno i grupno u Istri, Zagrebu, Karlovcu i Rijeci te u Italiji i Srbiji. Od 2014. do 2017. bila je članica Savjeta mladih Grada Labina, a od 2016. aktivno se bavi i novinarstvom. U svom umjetničkom radu eksperimentira s raznim materijalima, te često progovara o društvenim manipulacijama putem medija, reklama, novih tehnologija i sl.

Josipa Baljak (1996, Zadar) je studentica prve godine diplomskog studija likovne pedagogije na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci s kiparstvom kao glavnim modulom. Diplomirala na preddiplomskom studiju likovne pedagogije na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Sudjelovala je na brojnim skupnim izložbama, te je autorica nagrade za History Film Festival (2018) i tri nagrade za PRO PR Awards (2019).

Izložbe su otvorene do 31. svibnja, a radno vrijeme DKC Lamparna:
ponedjeljak – petak, od 10-14 i 17-20 sati

Organizacija izložbi je sufinancirana u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali,
iz Europskog socijalnog fonda.