Studijski posjet Barcelona

Na zadnjem studijskom putovanju, s partnerima na projektu „Društveni centar Lamparna“ posjetili smo Antic teatar u Barceloni. Ugostila nas je Semolina Julijana Tomić i na vrlo živopisan način predstavila nam je povijest samog teatra i njegovo današnje djelovanje. Julijana (Semolina) Tomić, Osječanka koja je 80-ih godina napustila domovinu u potrazi za boljim životom. U Barceloni, mediteranskoj prijestolnici kulture, turizma, režimskog otpora i borbe, uspjela je pokrenuti Antic Teatre – nezavisan društveno-kulturni centar, jedan od mjerila trenutne nezavisne scene te resursni centar za multidisciplinarne umjetnosti za istraživanje i razvoj novih scenskih jezika. Antic Teatre – Espai de Creació – smješten u zgradi kulturne baštine iz 1650. godine, nadomak svjetski poznatog Palau de Música, važna je platforma za umjetnosti na lokalnoj razini te je jedinstven zbog vrste izvedbi koje bi se smatrale alternativom, a djeluje na temelju podrške šire javnosti. Naša domaćica, Semolina Tomić, kaže da Anticovci sebe definiraju u tri riječi: održivost, otpor i neovisnost. Uz predstave koje postavlja, kazalište je uključeno u projekte sa svojim građanima/kama, i odraslima i djecom. Ponosno je što predstavlja samostalno središte koje dopušta sve oblike izražavanja bez posljedica.

Posjetom Antic tetaru dobile smo uvid u pozitivne načine povezivanja društveno-kulturnog centra s lokalnom zajednicom uključivanjem mladih i starijih osoba koje žive u neposrednoj okolici samog teatra. S umjetnicima iz Antic teatra na tjednoj razini produciraju kazališne predstave kroz koje propituju teme važne za lokalno stanovništvo. Produkcijom kulturno-umjetničkih sadržaja od strane same lokalne zajednice, uspostavili su bolju društvenu povezanost i međusobno povjerenje, što je u konačnici povećalo društveni kapital zajednice“, istaknule su Silvija Žufić Dujmović i Sunčica Damjanović iz Centra za građanske inicijative Poreč. Upravo ovu komponentu međugeneracijske solidarnosti prepoznala je i Irene Mikuljan iz Udruge žena Sv. Nedelja „Mendula“, kojoj je ovo katalonsko iskustvo pomoglo da zaokruži svoje brojne aktivnosti, koje Udruga ionako provodi s pripadnicima starije životne dobi i mladima.  Boris Vincek i Marijeta Bradić iz Udruge „Metamedij“ Pula konkretizirali su iskustvo posjeta Barceloni: „Kada govorimo o organizaciji vođenja jednog takvog centra iskristalizirala se potreba za hibridnim ustrojstvom – dakle kombinacija rada udruge i poduzetništva. Nepretenciozan kafić s ograničenom ponudom, malim brojem zaposlenika i self service pristupom donio bi veliku korist DKC-u Lamparna pogotovo u vidu samoodrživosti. Ističu kako nakon ostvarenih prvih kontakata, organiziranje posjeta produkcija Antic Teatra i DKC-a Lamparna ne bi trebalo biti problematično.   S time se slažu svi projektni partneri, ističući kako se mogu osmisliti i drugačiji vidovi suradnje koji bi mogli spojiti lokalno stanovništvo oba grada, Barcelone i Labina. „Zajednički produkcijski projekti, edukacije, umrežavanje između Lamparne i Antic Teatra može poslužiti kao dobar primjer stvaranja novog kulturno-umjetničkog proizvoda“, nadodaje Saša Runko iz KUD-a Ivan Fonović Zlatela Kršan. Živimo u današnjici u kojoj se kulturi oduzima sve; njezina definicija i financije. Kultura postaje marginalna, postepeno ju osuđujemo na zaborav; poimanje društvenog angažmana limitiramo tek na puku točku nekih smjernica ili strategija, ne poimamo bogatstvo silnih mogućnosti suradnje i napretka. Žudimo za promjenama, no bitno je činiti pomake koji vode ka promjenama, a to nam je Barcelona i pružila“, rekle su Ana Černjul i Patricija Terković iz Grada Labina, naglašavajući kako je bitan aktivan i angažiran dijalog između svih dionika lokalne politike, u kojemu svaki pojedinačni glas postaje bitna odrednica lokalne budućnosti. Labin svakako može biti „Barcelona u malom“ i podupirati i poticati kapacitete za eksperimentiranje, stvaranje, produkciju, izlaganje, promicanje i širenje, ne samo umjetnika, već cjelokupnog identiteta zajednice, a sve prateći osnovnu svrhu projekta – izraditi sudionički model upravljanja i testirati razne polivalentne društveno-kulturne aktivnosti – programe Društveno-kulturnog centra Lamparna u Labinu.

Posjet Antic Teatru u Barceloni pokazao se kao korisna razmjena iskustava koja je rezultirala novim idejama za organizaciju aktivnosti DKC-a Lamparna te su otvorene mogućnosti za međunarodnu suradnju.

Organizacija putovanja sufinancirana je iz Projekta „Društveno – kulturni centar Lamparna „, ukupne vrijednosti 2.102.349,68 HRK, u trajanju od 28.10.2018. do 28.10.2020. U 100% iznosu sufinancira ga Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014.-2020.