Shpeena Dox u Dnevnom boravku DC-a Rojc

24. i 25. 9. u 20 sati u Dnevnom boravku DC-a Rojc predstavit ćemo program festivala dokumentarnog filma Shpeena DOX-a, koji se prvi puta održao ovog srpnja na poznatoj Špini u Labinu. Program se sastoji od dokumentarnih filmova mladih europskih autora, a odabir je bio usmjeren prema filmovima angažiranog karaktera. U dva dana Shpeena DOX-a u Dnevnom boravku, pulskoj ćemo publici predstaviti pet filmova po odabiru selektora. U četvrtak ćemo predstaviti filmove: Giovanni i balet na vodi (17′) i Kaj pa Mojca (80′), dok je petak rezerviran za Surfing the waste (17′), Slijepa ljubav (30′) i Napuštajući Kraljevu uvalu (78′). 

Osim samih filmova, u četvrtak ćemo predstaviti i ekipu Shpeena DOX-a koju čini tim mladih ljudi koji su se volonterski, no sa ništa manje entuzijazma, uhvatili u koštac s organizacijom, od početne ideje Ane Tavić, izbora vrhunskih filmova Biance Dagostin, grafičkog dizajna Nevena Zulijanija te Renate Kiršić koja je svojim bogatim iskustvom projektnog voditelja bila asistentica na projektu.

 

O FILMOVIMA:

Giovanni i balet na vodi

Scenaristica i redateljica: Astrid Bussink

Desetogodišnji Giovanni je jedini dječak u svijetu kupaćih kostima, kvačica za nos, svjetlucave šminke i brbljavih djevojčica. Tijekom protekle četiri godine, njegov je san bio postati prvi dječak koji će se kvalificirati za nizozemsko prvenstvo sinkroniziranog plivanja. Dakle, on vježba špage, uvježbava teške tehnike plivanja i izdržava stroge upute učitelja. Nije ga smelo ni zadirkivanje u školi jer barem radi ono što stvarno želi. Karate jednostavno nije njegov sport.
Surfanje po otpadu

Scenatrist i redatelj: Paul Aflalo

„Ronjenje po smeću! ili „Kontejniranje“ ne uključuje skakanje u kante za smeće s velikih visina. To je oblik prosvjeda protiv trošenja energije i bacanja hrane i drugih proizvoda prije isteka roka. To je također način idealističkog načina života pod nazivom „freeganism“, koji se javio u devedesetim godinama dvadesetog stoljeća. „Freeganism“ uključuje alternativne strategije temeljene na ograničenom sudjelovanju u konvencionalnom gospodarstvu i minimalnoj potrošnji resursa.
Slijepa ljubav

Jenny van den Broeke

Kako da pronađete ljubav svog života kad ne možete vidjeti? Ovaj kratki dokumentarni film pokušava odgovoriti na to pitanje uz pomoć troje slijepih tinejđera Florian, Merel i Ilse. Njihov ljubavni život, kao i njihova percepcija o tome što bi ljubav trebala biti razlikuju se u mnogočemu. „Slijepa ljubav“ vas poziva na toplo, ljubavno iskustvo i pokazuje jake, pozitivne osobine tih mladih ljudi. Kao rezultat toga, film je optimističan i vedar. Ljubav, koja je ponekad uzbudljiva i svježa, opipljiva je tijekom filma.
Napuštajući kraljevu uvalu

Scenaristica i redateljica: Claudia Cipriani

Što se događa ako nastavnik odluči snimati svoje učenike tijekom nastave? A što ako učenik odlučiti snimiti učiteljicu? To je ono što se događa u predgrađu Milana, gdje skupina mladih organizira program nakon školskog programa koji se preventivno bavi programom protiv ispisa posrnulih maloljetnika iz škole. Ovdje se životi i sudbine mlade djevojke i njezinog mentora susreću, pretvarajući portret neobične zajednice u priču o katarzi od gubitka.
Kaj pa Mojca

Redateljica: Urša Menart
Scenaristice: Urša Menart i Jani Sever 

Ovaj dugometražni dokumentarac istražuje ulogu žena u slovenskim filmovima, promatrajući refleksije položaja žena u društvu koje se mijenja.

Categories: Iz drugih izvora