Nedavna prapovijest – otvoreni natječaj

U okviru ovogodišnjeg Media Mediterranea festivala, udruga Metamedij raspisala je natječaj “Nedavna prapovijest” za izradu vizualnih materijala inspiriranih decentraliziranim mrežama.

Rok prijave: 15. kolovoza 2017.

Ovogodišnji Media Mediterranea festival bavi se temom digitalne romantike. Digitalna romantika  čežnja je za prošlim, nepovratnim, način tretiranja nove paradigme medija kroz prizmu starih, novih sustava kroz stare sustave, nemogućnost distanciranja od starih ideja.

Prerađivanjem povijesnih stilova do razine apsurda oni postaju lišeni bilo kojeg značenja, postaju samo ljuske prijašnje ideologije, dakle, ideologija sama za sebe, na koju se može «prikačiti» svaka druga. No, gdje se u umjetnosti nalazi granica između “povijesnog” i “novog”? Gdje je ona u popularnoj kulturi? Jesu li devedesete već davna umjetnička povijest, je li prvo desetljeće novog stoljeća? Jesu li djela mas-kulture i njihovi derivati iz 2015., 2016., pa i 2017. već historijski artefakti, spremni i zreli za stvaranje omaža, parodija, pastiša i kolaža? Jesu li svi fizički mediji već odavna zastarjeli, jesu li već izumrle i nove generacije potpuno neopipljivih medija i komunikacijskih mrežâ?
Uz pretpostavku da u današnjem svijetu instant-komunikacije i gratifikacije jesu, pozivamo vas da pošaljete svoje vizualne ili zvučne materijale koji: a) romantiziraju stara umjetnička ili pop-kulturna djela, ideje i pojave, približavajući se što nedavnijoj prošlosti kako bismo ispitali granicu između današnjih i jučerašnjih trendova, te između žive umjetnosti i kunsthistoricizma; ili b) koji se distanciraju od pukog vizualnog/auditivnog, a približavaju strukturi, mediju ili tehnologiji koja ih distribuira.

Parajmo piksele, ubrzajmo mutaciju, učinimo silom nešto trenutno povijesnim!

Primamo sve što se može projicirati ili propustiti kroz zvučnik — tekstove, statične ili pokretne slike, video ili audio zapise — uz jedino ograničenje da konačni digitalni zapis nije teži od 10 MB.

Prijava: prijaviti se možete na mediterraneafest@gmail.com s naznakom “Nedavna prapovijest / MM19”. Odabrani radovi biti će izloženi na Media Mediterranea 19 festivalu koji će se održati u Titovom parku 18. i 19. kolovoza 2017.

Rok prijave: 15. kolovoza 2017.

Raspis natječaja: Hrvoje Hiršl i Dario Dević

Selekcijski žiri: Dario Dević, Hrvoje Hiršl, Metamedij