N E T F L I X

Netflix

2020. godina vjerojatno se nikoga nije baš previše dojmila zbog pandemije virusa COVID-19 i svjetske krize uzrokovane upravo koronavirusom. No, nije sve tako crno… Iznenadila nas je vijest o Netflixu – jednoj od naših omiljenih internet platformi za gledanje filmova. Naime, Netflix je u ovoj godini povećao svoju popularnost i umnožio svoju Netflix obitelj za još 16 milijuna pretplatnika. Za glavni razlog povećanja broja pretplatnika možemo pretpostaviti da je „lockdown“ . Sve je bilo zatvoreno, ljudi nisu imali gdje popiti kavu i družiti se pa su slobodno vrijeme posvetili svojim obiteljima i bližnjima. Nema ničeg ljepšeg od filmskih večeri sa svojom obitelji u toplom domu!

Provedeno je jedno zanimljivo istraživanje o navikama gledanja Netflixa. Rezultati pokazuju kako prosječnog korisnika ne zanima gdje su dok gledaju Netflix, sve dok se ne prilagode svojim omiljenim serijama. Najčešći izbor gledanja i uživanja u Netflixu je tijekom vožnje, u čekaonicama pa čak i u WC-u ili na poslu, dok su vjerojatno trebali raditi. Netflix možemo gledati i preko mobilnih uređaja i tableta te je to najveća prednost. Iako to nije idealan način za gledanje televizije, s obzirom na male ekrane što  šteti našemu vidu, praktičnost ovdje ima veliku ulogu. Roditelji nemaju briga za putovanja, uvijek imaju prijenosnu videoteku za svoju djecu. Mogućnost preuzimanja željene epizode ili filma je fantastična! Preuzmemo i gledamo „offline“ kada god  poželimo. Naime, imamo i opciju da jedan račun može koristiti čak 5 osoba paralelno i sve to bez ugovorne obveze. Da ne pišemo samo o njegovim dobrim stranama, ima tu i nedostataka. Mnogi će istaknuti kako sadržaj u Hrvatskoj nije isti kao i onaj u SAD-u, ali to je nešto na što ćemo manje obratiti pozornost jer postoje i druge web stranice za besplatno gledanje filmova kao što su Gledalica, Cinehub, Pickbox. Još jedan nedostatak su titlovi, za one koji ne barataju baš najbolje engleskim jezikom, ali ne brinite, za Vas je Netflix pronašao rješenje. Kako bi Netflix svojim fanovima iz Hrvatske omogućio najbolje moguće iskustvo i užitak tijekom gledanja, ovih je dana izašlo i hrvatsko sučelje za sve one koje nisu na „ti“ s engleskim. Također, svi filmovi i sve serije imaju i prijevod na hrvatski.

Netflix nam nudi mnogo najnovijih filmova svih žanrova, reality show-ova, dokumentarnih filmova, serija i svega što vam padne na pamet, Netflix ima sve! Money Heist, Stranger Things, Dark, Narcos, The 100  samo su neki od naslova koje su Netflix učinili prepoznatljivim.

Kako biste i Vi postali članovi ove velike Netflix obitelji, potrebno je uplatiti članarinu i registrirati se svojom e-mail adresom i postaviti lozinku. Prvih mjesec dana možete besplatno gledati, a nakon toga uplaćujete mjesečnu članarinu koja iznosi 8 eura, otprilike 60 kuna.

Gloria Kiršić i Paolo Gobo