Krapan EU Kapital 2017.: Svečano otvorenje društvenih prostorija i galerije “Palača Potemkin”

Ovom prilikom najavljujemo i pozivamo Vas na svečano otvorenje društvenih prostorija i galerije “Palača Potemkin” 25. srpanj 2017.g. u 19:30h u Krapnu – Pozzo Franz. Tom prigodom umjetnici u rezidenciji Marko Marković i Branka Cvjetičanin demonstrirati će stečeno znanje majstorske klase “Slobodni zidari”, dok će na samom svečanom otvaranju Marko Marković izvesti čitanje anarhističke literature.

Nakon Kino Krapan filmskog programa, Krapan EU Kapital program u 2017.g. nastavio je s umjetničkim i aktivističkim rezidencijama u samom Krapnu. Tako su Krapan po prvi puta posjetili Igor Grubić – hrvatski konceptualni umjetnik i filmski producent, potom Dejan Knez (SLO), stvoritelj i utemeljitelj Laibacha, Kristina Marjanović i Igor Vresk – sportaši i alpinisti, Andrea Gregorina – teoretičarka, stručna suradnica i koordinatorica obrazovnog programa Ženskih studija u Zagrebu. U Krapan se ponovo vratio Marko Marković, umjetnik performancea koji živi i djeluje u Beču, te Branka Cvjetičanin, Dean Zahtila, i Sandro Đukić.

Održana je Majstorska klasa “Slobodni zidari”, koju su vodili profesionalci i nekadašnji radnici s velikim životnim iskustvom Branko Golub i Raif Mušanović, inače žitelji Krapna, a koja je bila namjenjena umjetnicima kako bi stekli osnovna tehnička znanja zidanja. Obilježena je prva rudarska planinarska trasa Pozzo Franz – Kapelica, okupili su se prvi izviđači i nastala je prva plesna skupina. U svim programskim aktivnostima uvijek su prisutni mještani Krapna kojima se posebno zahvaljujemo.

U proteklih dva mjeseca prikupljana je voda iz potoka i slana na analizu na zagrebački Prirodoslovno-matematički fakultet – katedra mikro-biologije, kako bi građani Krapna stekli uvid u stanje eko sustava u kojem žive. (medijska objava u priloženom tekstu)

Regrutni centar za umjetnike_Pozzo Franz podržavaju: Ministarstvo kulture RH, “Susjedstva” EPK Rijeka 2020., Rudnici kulture, Re-Start/KineDok;

 

IZDVAJAMO NEKOLIKO DOSADAŠNJIH GOSTIJU

>>> Prva specijalna gošća Krapna je Kristina Marjanović, profesorica kinezoterapije, dugogodišnja sportašica i alpinistica, jedna od vrlo rijetkih žena koja je svojom nogom stupila na Sjeverni pol, dugogodišnja članica SVGHa – Savez gorskih vodića Hrvatske, HGSSa – Hrvatska gorska služba spašavanja, HPSa – Stanica vodiča Zagreb; Državna uprava za zaštitu i spašavanje – sektor ronjenje; speleologinja, markistica, žena koja u jednom danu na biciklu odvozi rutu Zagreb-Labin!!!

>>> U ovogodišnjoj krapanskoj rezidenciji boravi Igor Grubić, umjetnik svjetskih razmjera koji je sa svoje svjetske turneje skrenuo putanju u Krapan. Multimedijalni umjetnik i performer, bavi se fotografijom i videom, labinskoj publici poznat je po angažiranom radu “Anđeli garavog lica”, portreti rudara iz Kolubare fotografiranih ispred grafita anđeoskih krila, rad koji je bio izložen na 1. Bijenalu industrijske umjetnosti u Labinu 2016.. Za njega su se u Krapnu najviše zainteresirali najmlađi tako je Igor, uz svoj umjetničko-istraživački rad,  postao moderatorom dječijih aktivnosti od izviđača do poticanja plesno-koreografskih aktivnosti. Zahvaljujemo Igoru što je našao vremena i posjetio nas!

>>> Marko Marković rođen 1983. u Osijeku. 2007 diplomirao kao akademski slikar na Umjetničkoj Akademiji u Splitu. 2009. Završio pedagoški fakultet u Zadru. Pedagoško – psihološko obrazovanje 2016. upisao MA Art and Scienece Universität für angewandte Kunst Wien. Djelujući u različitim medijima, Marko Marković u svojim radovima kritički promišlja političke strukture, bavi se ekonomijama te pozicijama inferiornosti i superiornosti pojedinca u društvu. Kao performer, ispitujući granice vlastite izdržljivosti, pripada među najradikalnije izvođače na hrvatskoj sceni. Sudjelovao je na brojnim izložbama, radionicama, festivalima i tribinama u zemlji i inozemstvu.  Dobitnik nagrade Radoslav Putar/ Young Visual Artists Award 2011. za najboljeg maldog vizualnog umjetnika u Hrvatskoj. Od 2012 do 2014. radi kao asistent u Matthew Barney Studiju New York, US.

 

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Dragi sugrađani,

Nama žiteljima Krapna, kao i do sada i nadalje jedna od glavnih tema je kvaliteta i ekološki status Krapanskog gorskog potoka i to zbog nekoliko razloga. Voda koja prolazi kroz Krapanski kanjon prirodna je izvorska voda i protiče cijelom dužinom grada Raše te utječe u more kod lokalnog mjesta Trget, koji je prirodno staništa školjki – dagnji, a za koje je poznato da su prirodni pročišćači mora i svih otrova koji se nakupljaju iz slivnih voda i kanalizacije.

U suradnji s Prirodnoslovno-matematičkim fakultetom u Zagrebu otpočeli smo analizu mikrobiološke faune samog planinskog potoka, i prvi nalazi su zabrinjavajući, te nam je savjetovano da već u ovoj početnoj fazi izdamo upozorenje i ostalim sugrađanima, kako bi nadležna općinska i županijska tijela poduzela siguronosne mjere sprječavanja moguće katastrofe.

Na jednoj od lokacija u Krapnu s koje je uzet uzorak potvrđeno je postojanje iznimno velikih količina larve Chironomus thummi thummi. To su anoksični mikro-organizmi koji opstaju u uvjetima niske količine kisika, a problem nastaje u trenutku kad ta i slične vrste kojima nije potreban kisik za preživljavanje, preuzmu habitat što je definitivno pokazatelj da potok više nema svoja prirodna svojstva planinskog potoka i izvorišta u kojem su nastanjene različite kulture već je nastanjen monokulturom.

Riječima laika potok čije bi stanište po svom habitatu trebalo nastanjivati veliki broj različitih kultura alarmantno ukazuje na to da Krapanski potok više nije potok već postaje nešto drugo uslijed dugogodišnjeg sustavnog zagađivanja.

Nakon ovih nalaza i stručnih savjeta, osjećamo odgovornost i dužni smo upozoriti javnost da je upravo ovakvo onečišćenje samo korak prema nastajanju opasnih fekalnih bakterija jer više nije riječ o planinskom potoku koji se svojim prirodnim načinom može samoobnoviti i povratiti na staro.

Ovim putem zahtjevamo od Grada Labina i privatnog poduzeća Labinskih voda d.o.o. hitnu sanaciju potoka, prioritetno rješavanje problema otvorene kanalizacije i slivnih voda koje i nadalje nesnosno zaudaraju tijekom cijele godine, te nadrasta ekološki problem, i postaje problemom koji onemogućuje ekonomski razvoj turističkih resursa.

Također preporučujemo komunalnoj službi Općine Raša da postavi odgovarajuće siguronosne znakove upozorenja na vidljiva mjesta cijelom dužinom potoka i kanala, kako djeca i znatiželjnici koji nisu upućeni u problem nebi ulazili u vodu.

Podsjećamo da prema europskim zakonskim obavezama do 2020.g. sve otvorene kanalizacije i slivne vode moraju biti pokrivene u protivnom podliježu kaznenim prijavama na više razina.

I nadalje namjeravamo pratiti razvoj i upozoravati sugrađane na situaciju jer smatramo to svojom građanskom dužnošću. Isto tako voljni smo javno predstaviti probleme s kojima se susrećemo na dnevnoj razini.

  1. godine Polygon podružnica Krapan pokrenula je kampanju za saniranje potoka, dogodio se vrlo mali pomak u kojem je privatno poduzeće Labinske vode d.o.o., izbetoniralo jedan dio korita potoka kako bi se spriječilo miješanje slivnih voda s izvorima pitke vode. Na preporuku Ministarstva zdravlja RH, kao i vijećnice i zastupnice manjina Istarske županije gdje. Mirjane Galo, koji su upućeni u problem, jedini način rješavanja problema je da on postane politički prioritet lokalnih vlasti.

Gradonačelnik Zagreba Bandić prije nekoliko godina na očigled svih Zagrepčana kleo se u čistu vodu i pred svima ispio mutnu čašu vode. Mi građani Krapna pozivamo novog gradonačelnika Labina na ispijanje čaše vode iz gorskog potoka, umivanje ili bar da umoči noge u ovaj potok.

Uskoro se u Trgetu sprema još jedna Fešta od pidoči. Dobar vam tek.

Krapan, 24. Srpanj 2017.

Polygon – Centar za istraživanja i razvoj projekata u kulturi

Podružnica Krapan i Inicijativa građana Krapna

Info: pozzofranz.tumblr.com