[KLUB MLADIH] Labin Art Express XXI u Klubu mladih DKC-a Lamparna od 15.-21. travnja organizira prvi Festival industrijske baštine

Sljedeći tjedan u Labinu obiluje kulturno-umjetničkim događanjima koji će se održati u DKC Lamparni u organizaciji Labin Art Expressa XXI. Od ponedjeljka 15. travnja do nedjelje 21. travnja u sklopu projekta Inspiracija održat će se 1. Festival industrijske baštine s ciljem predstavljanja industrijske baštine Labina, Rijeke, Slovenske Bistrice i Trbovlja u svrhu razvoja kulturnog turizma.

Festival industrijske baštine i simpozij o njenoj revitalizaciji kroz turizam

U sklopu dvogodišnjeg EU projekta Inspiracija kojemu je cilj potaknuti bolju turističku valorizaciju industrijske baštine u gradovima partnerima Trbovlju, Slovenskoj Bistrici, Labinu i Rijeci, Labin Art Express XXI u tjednu 15-21/04/2019 u Labinu organizira prvi Festival industrijske baštine i simpozij Revitalizacija industrijske baštine kroz turizam. Festival industrijske baštine nova je kulturno-turistička manifestacija koja će se održavati svake godine u partnerskim gradovima te će putem raznovrsnih kulturnih događanja tematizirati vezu industrijske baštine i kreativne inspiracije: industrijska baština kao umjetnička inspiracija, te kultura i umjetnost kao sredstvo i metoda očuvanja industrijske baštine.

Na izložbi prvog Festivala industrijske baštine Muzej grada Rijeke predstavit će se izložbom plakata Prvi na svijetu – 150 godina riječkog torpeda; Centar za domaćinske i umjetničke obrte iz Slovenske Bistrice izložit će replike starih lončarskih proizvoda, a dizajnerica Vesna Plavec svoj unikatni nakit od aluminijskog otpada; Delavski Dom Trbovlje predstavit će skulpturu Stojana Batiča Rudarsko sunce, a Labin Art Express XXI predstavit će rad Rudar – Ratnik – Umjetnik Metal Gurua. Održat će se i likovna kolonija na temu industrijske baštine s umjetnicima: Marinom Rajšić i Nicol Načinović iz Labina, Jurijem Crnkovičem iz Trbovlja, Rokom Dragićem iz Slovenske Bistrice te Lucom Lukačić iz Rijeke. Glazbeni program sastoji se od koncerta folk kantautorice Elis Lovrić i Stjepana Dečkovića.

Stručni simpozij na temu revitalizacija industrijske baštine kroz turizam održat će se u Gradskoj knjižnici u Labinu u ponedjeljak 15. travnja uz sudjelovanje raznih stručnjaka iz Labina, Rijeke, Trbovlja i Slovenske Bistrice koji će predstaviti na koji je način i kroz kakve aktivnosti i događaje industrijska baština u ovim gradovima uključena u predstavljanje turistima.

Raspored Festivala industrijske baštine i simpozija:

15-21/04/2019. 10-14 i 17-20h ► Izložba INSPIRACIJA ↔ INDUSTRIJSKA BAŠTINA
15/04/2019. ► Stručni simpozij na temu revitalizacije industrijske baštine kroz turizam
15-19/04/2019. ►Likovna kolonija na temu industrijske baštine
20/04/2019. u 21h ► Koncert Elis Lovrić&Stjepan Dečković / predgrupa Duo Nicole&Luka

Projekt INSPIRACIJA sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u okviru Programa prekogranične suradnje Interreg Slovenija-Hrvatska V-A 2014.-2020.
UKUPNA VRIJEDNOST PROJEKTA: 1.503.000,00 €
EU POTPORA: 1.277.550,00 €

Sadržaj materijala isključiva je odgovornost Labin Art Expressa XXI.