Drugo Bijenale industrijske umjetnosti završava s programom za mlade ”Iznad zemlje” – u fokusu 76. godišnjica Pozza Littorija

1 Comment

Drugo Bijenale industrijske umjetnosti (IAB 02) nakon više od tri mjeseca održavanja (20. srpnja – 27. listopada 2018.) i više od 50.000 posjetitelja, bit će u nedjelju, 28. listopada 2018., svečano zaključeno s umjetničkim projektom POZZO XXI Metal Guru-a (Massimo Savić, Dean Zahtila, Damir Stojnić), umjetničke frakcije Labin Art Expressa XXI (L.A.E. XXI). Radi se o jednom od programa za mlade, koji se pod zajedničkim nazivom “Iznad zemlje”provode u sklopu 2. Bijenala. Audio-vizualna instalacija i performans POZZO XXI bavi se umjetničkom rekonstrukcijom inauguracije najmlađeg grada u Istri – što nije Raša (Arsia) već Pozzo Littorio d’Arsia, današnji Podlabin (Piedalbona) ‐ održane 28. 10. 1942. 

Rekonstrukcijom ovog događaja istoga dana i na istom mjestu gdje se on održao prije 76 godina – na Pijacalu, u podnožju izvoznog tornja okna Podlabin, tzv. “šohta” – Metal Guru želi jedan fundamentalan, ali lokalnoj i široj javnosti gotovo potpuno nepoznat događaj iz povijesti Labina ponovno staviti u fokus iz perspektive današnjeg vremena, te mu pridati stvarni i zasluženi značaj*, oslobođen bilo kakvih političkih ili ideoloških konotacija. Bez otvaranja rudnika na livadi ispod stare Albone i izgradnje rudarskog naselja Pozza Littorija oko njega, ne bi zasigurno bilo ni grada Labina, barem ne onakvog kakav je danas, a i kakav može biti sutra. Naime, projekt POZZO XXI najavit će i skori početak izgradnje Podzemnog grada XXI te inicirati obilježavanje 28. listopada kao Dana Podlabina. Nakon renesansnog Labina (Albona) podno kog je izgrađen moderni Podlabin (Piedalbona), slijedi gradnja futurističkog, Podzemnoglabina (Sottoalbona) u 8. horizontu bivšeg rudnika ispod Labina i Podlabina, koja započinje već ove godine s radovima na obnovi spomenika kulture, ‘šohta’. Priprema i odvijanje ovog umjetničkog događaja bit će snimani uživo u svrhu produkcije kratkog dokumentarnog filma, koji bi trebao povezati ova dva događaja: inauguraciju iz 1942. i njenu rekonstrukciju 2018. 

Uz Metal Guru, u ovom participativnom umjetničkom događanju sudjelovat će i Gradski orkestar Labin, RKUD ‘’Rudar’’, KUD ‘’Ivan Fonović Zlatela’’ te Labinske mažoretkinje, kao i više od 100 građana, uglavnom mladi od 15-25 godina, sudionici programa za mlade “Iznad zemlje” 2. Bijenala industrijske umjetnosti, kojeg sufinancira EU iz Europskog socijalnog fonda, a koji se provodi u partnerstvu s kustoskim kolektivom WHW, MMSU Rijeka i Arheološkim muzejom Istre.

Dan Podlabina 2018. završit će u KuC-u “Lamparna”, gdje u 17:00 sati započinje kulturno-zabavni program ansambla ROMALE u organizaciji Udruge Roma – Rijeka.

*Premda se Raša, nekadašnja Arsia, stalno ističe kao najmlađi grad u Istri, to je zapravo Pozzo Littorio d’Arsia, današnji Podlabin. Svečano je inauguriran 28. listopada 1942. godine, dakle punih pet godina kasnije od Raše (Arsia, 1937.). Izgrađen je nedaleko od novog rudarskog okna u podnožju drevnog Labina, prema projektu talijanskog arhitekta Eugenija Montuorija iz Rima, koji je po sličnim zamislima osmislio i grad Sabaudia, nedaleko od glavnog grada Italije. Montuori je projektiranje novog grada temeljio na talijanskom racionalizmu u graditeljstvu, uvažavao moć novog poretka, ali i tradiciju građenja ovog podneblja. Pozzo Littorio je, kao i Arsia imao sve atribute grada, ali ipak nije nikada smatran gradom, pogotovo ne samostalnim, jer će i nakon rata, najprije pod imenom Piedalbona te potom Podlabin, postati sastavni i dominantni dio Labina. Stari grad ubrzo ostaje bez škole, banke, pošte i drugih gradskih sadržaja koji će se preseliti u Podlabin, gdje ubrzo niču nove zgrade, nova naselja, …. grad se širi prema Katurama i Vinežu u pravcu Rijeke. Danas se Podlabin, kako je izgledao u svom početku, kao Pozzo Littorio, može vidjeti samo na starim razglednicama, ali još uvijek pojedini njegovi urbani dijelovi zavrijeđuju zaštitu kao djelomično očuvani primjeri talijanske funkcionalističko‐racionalističke arhitekture između dva rata.

2. Bijenale industrijske umjetnosti provodi se u sklopu projekta kojeg sufinancira EU iz EFRR-a, u okviru programa prekogranične suradnje Interreg Slovenija-Hrvatska V-A 2014.-2020.

One Reply to “Drugo Bijenale industrijske umjetnosti završava s programom za mlade ”Iznad zemlje” – u fokusu 76. godišnjica Pozza Littorija”

Comments are closed.