[AMBASADOR 2018] NAGRADA UDRUZI ZA RAZVOJ I PROMICANJE SCENE

Info: ambasador.hr/ambasador-2018

Nominirani su:

Udruge RatCat i Nota, Šibenik

Perfect Circle DJ crew, Zagreb

DJ radionica kluba mladih ‘’Klub 21’’, Labin

Udruga BukaNoise, Pula

Udruga ViBRa, Zagreb

Glasaj! ambasador.hr/online-glasanje/13-scena/32-nagrada-udruzi-za-razvoj-i-promicanje-scene

O projektu:

Projekt je nastao kao plod dugogodišnjeg entuzijazma i rada na sceni od strane Gorana Tomaševića koji je pokretač najdugovječnijeg domaćeg portala elektroničke glazbe Klubskascena.hr . Povodom 15 godina KS tako uz potporu Ministarstva kulture nastaju brojne izložbe, edukativna predavanja i prva dodjela nagrada Ambasador koja je pod istim krovom okupila i povezala sve aktere scene, a sociolozi su time dobili novu temu za diskusiju.

Na ekstremno zadovoljstvo aktera elektroničke glazbene scene, nakon dugog iščekivanja i planiranja, prije dvije godine nastaje dodjela nagrada AMBASADOR. Kao prva od svoje vrste unutar hrvatskog glazbenog miljea, dodjeljuje se akterima hrvatske elektroničke scene za ostvarenja unutar granica Hrvatske i na inozemnom tržištu u proteklih godinu dana. Čvrsto stojimo iza stava da zajednica za koju ova konkretna glazba nastaje kao kolektivni estetski izraz ima jednako pravo glasa, te je stoga AMBASADOR konstruiran u jednakoj mjeri kao nagrada struke i publike. U svoja dva izdanja, počevši od 2016., AMBASADOR potiče svježe nove projekte, programe i autore, služi kao platforma koja se brine za nove kreativce na sceni i kroz brojne kategorije odaje počast najboljim festivalima, klubovima, glazbenicima i plesnim destinacijama koje dodatno oplođuju hrvatski prihod od turizma.

Izuzetno smo ponosni na golemi odaziv struke i da je nagradu, kao vrijedan doprinos i orijentir kvalitete, odmah prepoznala skupina glazbenika i promotora kojima je ona namijenjena, okupljajući na svečanoj dodjeli prvog i drugog izdanja već preko 300 uzvanika pripadajuće glazbene industrije. Jedna od ključnih poruka AMBASADORA povezivanje je disparatnih elemenata žanra i postizanje zajedništva pod jednakim nadređenim ciljem. Potporu projektu pružile su i najviše državne i glazbene institucije i time otvorile put da elektronička glazba ovom nagradom postane prepoznatljivija, življa i da se još aktivnije uključi kao segment kulture RH.

Laureati nagrada su renomirana imena elektroničke scene Dalton Tranceteleport, Petar Dundov, Ilija Rudman, Marina Karamarko, Insolate, DJ Jock; festivali Sonus, Outlook, Defected, Moondance, WTF Dubrovnik; edukativni programi Edusplash, EMI učilište; izdavačke kuće PDV Records, Blacksoul Music i mnogi drugi.

Reportaže i izvještaje o AMBASADORU do sada prenijeli su brojni nacionalni mediji i emisije – HRT (Dnevnik, Vijesti iz kulture, Zagrebačka panorama, Dobar dan Hrvatska), HRT 4 (TV Student); specijalizirani web portali, radijske postaje (Radio 101, Otvoreni, HR 2. program, Yammat FM), te se pisalo u tisku (Jutarnji List, Slobodna Dalmacija, Nacional, Novi List), dok su svi dobitnici prenijeli vijest i na svojim društvenim mrežama, stvorivši time kumulativni socijalni lijevak od preko 30 milijuna impresija.

Dugoročni cilj AMBASADORA u Hrvatskoj jest da se u doglednom vremenu program manifestacije iz godine u godinu razvija u višednevnu domaću, regionalnu, a potom i međunarodnu glazbenu konferenciju s afirmativnim učinkom na naše umjetnike, te da služi kao organizacijski most koji ih spaja s globalnim glazbenicima. Sekundarni benefit je svakako onaj gospodarski jer će dodjela u jesenskom periodu turističkog zatišja povećati broj dolazaka i noćenja u Hrvatskoj, a time kumulativno i potrošnju budući da će posjetitelji noćiti nekoliko dana u destinaciji.

Podršku su iskazali Ured Predsjednice RH, Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb i TZ Grada Zagreba, HDS-ZAMP, HGU otvarajući time mogućnost da AMBASADOR, ovako institucionalno poduprt, može službeno prezentirati hrvatsku elektroničku scenu unutar europskih prijestolnica kulture. Tako se ove jeseni ostvaruje jedan od ciljeva projekta s afirmativnim učinkom na naše umjetnike, a to je da služi kao organizacijski most koji ih spaja s globalnim glazbenicima.

AMBASADOR predvodi delegaciju hrvatske elektroničke scene sastavljenu od 15 umjetnika na međunarodnu glazbenu konferenciju Paris Electronic Week od 26.09. do 29.09.2018. povodom 20 godina Technoparade gdje će predstaviti Hrvatsku kao festivalsku destinaciju i destinaciju za mlade među više od desetak tisuća profesionalaca glazbene i event industrije, koji su ujedno i potencijalni ulagači u kulturne i kreativne industrije naše zemlje. Službeni poziv je uputila Udruga Technopol iz Pariza, nositelj ovih dvaju projekata.

CILJEVI PROJEKTA

  • Dodjela priznanja akterima scene za ostvarenja u proteklih 12 mjeseci
  • Nagrada struke i publike
  • Okupljanje glazbenih profesionalaca i postizanje zajedništva
  • Potiče aktualne projekte, programe i autore
  • Platforma koja se brine za nove kreativce na sceni
  • Uključivanje elektroničke glazbe u segment kulture RH
  • Postizanje prepoznatljivosti scene među institucijama
  • Godišnje okupljanje glazbenih profesionalaca pod istim krovom
  • Povezivanje umjetnika s ciljem sklapanja suradnji
  • Predstavljanje hrvatske scene u europskim prijestolnicama kulture

Tijekom prve manifestacije (2016.) podijeljene su nagrade u ukupno 47 kategorija. Bilo je nominirano oko 240 programa, projekata i izvođača za koje je glasalo preko 20 tisuća fanova.

Tijekom druge manifestacije (2017.) podijeljene su nagrade u ukupno 38 kategorija uz oko nešto manje od 200 nominiranih aktera scene za koje je glasalo preko 22 tisuće fanova.

Svaki dobitnik priznanja osvaja personalizirani vinyl.

POZNATI O NAGRADI AMBASADOR

Petar Dundov
Iako inače nisam pobornik nagrada u umjetnosti, mislim da je ovo pozitivna stvar za scenu. Ambasador nije samo priznanje ljudima za njihov rad i motivacija za nastavak, nego i socijalna platforma koja im omogućuje povezivanje s drugima iz branše i potencijalnu suradnju. To je itekako potrebno jer imamo fragmentiranu scenu na kojoj ne postoji dovoljan kontinuitet.

Marina Karamarko
Mislim da je ovo super projekt jer je element edukacije, element nagrađivanja tako ne može biti bolja platforma za upoznavanje ljudi koji će pohađati naše evente i okupljanje scene. Za mene je vrlo značajan taj link koji se dogodio projektom Ambasador da se poveže i publika i promotori i izvođači u jednu cjelinu gdje svi skupa stvaramo bolju scenu.

Vedran Meniga (Pozitivan Ritam)
Goran i ostatak tima predani su svom poslu, jedni od rijetkih koji ne kopiraju, već stvaraju originalne sadržaje, iako specijalizirani za praćenje elektroničke scene, kontinuirano ruše barijere i otvaraju nove dimenzije.

Erol Zejnilović (ABOP)
Cijela alternativna scena je malo zapostavljena i bilo koja inicijativa koja promovira nešto – mi je apsolutno podržavamo! Bilo kakvo pojavljivanje u medijima je dobro jer općenito je urbana scena zapostavljena u nekim masovnim medijima. Drago mi je da postoji neka inicijativa da se nas malo gurne naprijed.

Emir Bešić (E-Base)
Najveći benefit odnosno ono što je bilo poanta ove priče jest da smo se napokon, hrvatska glazbena scena u ovom svom elektroničkom dijelu, uspjela okupiti zajedno bez ikakvih predrasuda, vezani istom idejom i energijom