Ciklus izložbi AKUMULATOR 2 / Marina Banić Zrinšćak: “Južna mora”

U petak , 17. lipnja 2022., u galeriji DKC-a “Lamparna” u Labinu, s početkom u 20 sati, otvara se samostalna izložba slika i kolaža priznate umjetnice Marine Banić Zrinšćak, pod nazivom “Južna mora”. Nakon izložbe “Transverzala Rijeka-Ljubljana/Bezgranični prijelaz Šapjane”, ovo je  druga ovogodišnja izložba u sklopu trogodišnjeg ciklusa pod nazivom “Akumulator 2”, koji je uz potporu Ministarstva kulture i medija započet 2021. godine, pod kustoskim vodstvom Damira Stojnića, voditelja Galerije ”Lamparna”.

Napuštajući aktivizme, angažiranu umjetnost, prepuštam se traganju po fotografijama s vibera, mentalnih slika. Bez značajnih pravila, slijedim svoje vježbe promatranja očima umjesto kamere, bilježim svjetlosne pomake i boju koja se mijenja. Kakva raskoš blještavila unutar pejzaža, a onda ronim, tj. dišem pod vodom i struja me nosi sve dok se ne uhvatim za peraju pretpotopne životinje i mijenjam smjer. Na dnu srećem atletu sa crvenim utezima i duše školjaka koje lebde oko mene. Molim vas bez komunikacije – mi smo samo prikazi koji smo vam pali na pamet. Strukturalno se bavim ljepotom u svim oblicima i neočekivanim pojavama. Informacije koristim kao pogon i platformu za kolažiranje nespojivog, zbog drame koja je nužna. Naslijeđe transavangarde koje sam uokvirila drvorezima. Kontrolirana gesta + iskrivljena figuracija. Color multipraktik. A dodala bih putovanje na Južna mora, gdje se srećem s onim što mi je potrebno, sa svojim fikcijama. (Marina Banić Zrinšćak, 2022.)

Marina Banić Zrinšćak, rođena je u Puli 1960., završila ALU Zagreb 1983. godine u klasi Ante Kuduza i pod mentorstvom akademika Miroslava Šuteja. Izlagala je na više od četrdeset samostalnih te na više od stotinu skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, na kojima je i višestruko nagrađivana. Njeni se radovi nalaze i u brojnim muzejima i zbirkama, autorica je više od dvadeset javnih radova te jedanaest grafičkih mapa, sudionica u nizu umjetnički simpozija i bibliofilskih izdanja, te članica u više od dvadeset stručnih i umjetničkih udruga. Redoviti je profesor na Katedri za crtanje Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Živi i radi na Učki.

Izložba u Galeriji “Lamparna”, koju sufinancira Ministarstvo kulture i medija RH, ostaje otvorena do 8. srpnja 2022., svakim radnim danom (ponedjeljak – petak) od 10 do 15 sati.